Laturit ja ledit lisäsivät vaarallisten sähkötuotteiden määrää viime vuonna

29.1.2013

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) velvoitti maahantuojia keräämään pois kuluttajilta yhteensä 100 vaaralliseksi todettua tuotetta vuoden 2012 aikana. 

Tukesin markkinavalvonnassa löydettiin viime vuonna edellistä vuotta enemmän vaarallisia ja vakavasti puutteellisia sähkötuotteita, erityisesti led-lamppuja, latureita ja verkkoliitäntäkojeita. Muissa tuoteryhmissä markkinavalvonnassa löydettyjen vaarallisten tuotteiden määrä pysyi ennallaan.

Sähkötuotteissa vaarallisten tuotteiden määrä on kasvanut muutamana viime vuotena huomattavasti. Viime vuonna yhteensä 72 sähkötuotetta joutui palautusmenettelyyn, eli maahantuojaa velvoitettiin keräämään tuotteensa takaisin aina loppukäyttäjiltä asti. Vuonna 2011 palautusmenettelyyn joutui 57 sähkötuotetta ja 32 vuonna 2010.

Kasvu selittyy lähinnä halpojen, usein Kaukoidästä tuotujen led-valaistustuotteiden ja pienoisjännitteellä toimivien laitteiden yleistymisellä ja samalla laitekoon pienenemisellä. Led-valaistustuotteiden ja pienoisjännitteellä toimivien laitteiden verkkoliitäntäkojeilla ja latureilla on yhteinen turvallisuusongelma.

– Tuotteissa 230 voltin verkkojännite ei ole riittävästi eristetty pienoisjännitteestä, joka on tyypillisesti 12 volttia. Riittämättömästi eristetyssä laitteessa on vaarana, että pistorasian tappava verkkojännite pääsee suoraan laitteen kosketeltaviin osiin, yli-insinööri Hannu Mattila Tukesista sanoo.

Kaikki Tukesin havaitsemat vaaralliset ja vaatimustenvastaiset tuotteet löytyvät uudistetusta Tukesin markkinavalvontarekisteristä, joka on vapaasti kuluttajien käytettävissä.