Vaaralliset viritykset - löytyykö näitä kodistasi?

1.3.2016

Sähköalan ammattilaisen tekemät sähköasennukset ovat turvallisia ja luotettavia. Vain sähköasennusoikeudet omaava henkilö saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia, ei kuka tahansa. Pahimmassa tapauksessa huonot viritykset ovat hengenvaarallisia.

Pääosin sähkötyöt kuuluvat alan ammattilaisille. Maallikko voi tehdä vain tiettyjä yksinkertaisia sähkötöitä sillä edellytyksellä, että on perehtynyt työhön ja tietää miten se tehdään. Tällaisia yksinkertaisia sähkötöitä on esimerkiksi valaisimen liittäminen sokeripalaan, pistorasioiden peitekansien irrotukset ja kiinnitykset sekä yksivaiheisen jatkojohdon tekeminen.

Jos näitäkään töitä ei tehdä oikein, voi työssä piillä sähköiskun vaara. Virheellisesti tehdyt sähköviritelmät vaarantavat sekä oman että muiden turvallisuuden.

Vaarallinen jatkojohto ja vaarallinen pistorasia.

Kokosimme muutamia esimerkkejä todellisista vaarallisista ratkaisuista, joihin sähköasentajat ovat ihmisten kodeissa törmänneet. Toivottavasti sinun kodistasi ei löydy niiden kaltaisia virityksiä. Jos löytyy, on syytä kääntyä sähköalan ammattilaisen puoleen asioiden korjaamiseksi pikimmiten.

Omintakeiset viritelmät

Kuvassa näkyy hyvin omintakeinen viritelmä, jossa käytetään jatkojohdon pistorasiaa haaroittamiseen tai jatkamiseen.

Tämänkaltaiset viritelmät näkyvät selkeästi sähkötapaturmatilastoissa.

Erilaiset pistorasiat liian lähekkäin

Kuvasta näkyy, että tilaan, jossa on aiemmin ollut maadoittamaton pistorasia, on jälkeenpäin lisätty maadoitettu pistorasia. Rasiat ovat liian lähellä toisiaan, sillä minimietäisyys on neljä metriä.

Sähkölaitteen vikatilanteessa tämän kaltainen toteutus voi olla vaarallinen.

Virheellisesti kytketty pistotulppa

Virheellisesti kytketty pistotulppaKytkentä paljastui kohteessa tehdyn tarkastuksen yhteydessä. Siinä oli liitetty kiinteän asennuksen kaapeliin pistotulppa ja pistorasiasta oli otettu sähköä valaisimelle. Pistotulpan suojamaadoitus- ja vaihejohdin oli kytketty väärin päin, mikä aiheutti välittömän sähköiskuvaaran, kun pistotulppa liitettiin pistorasiaan.

Korjauksena ammattilainen poisti pistotulpan ja liitti valaisimen kiinteästi sekä lisäsi sille ohjauskytkimen.

Sähköisku irrallisesta johdinpäästä

Irrallinen johdinpääRakennustyömailla joudutaan usein ottamaan osa sähköasennuksista käyttöön silloin, kun toinen osa sähköasennuksista on vielä keskeneräisiä. Samoin remonttityömaalla saattaa näkyä keskeneräisiä asennuksia esimerkiksi siten, että paljaat johtimenpäät ovat kosketeltavissa. Näissä ei tietenkään saisi olla jännitettä, joka voisi aiheuttaa sähköiskun.

On silti tapauksia, joissa jännitteettömäksi luullusta johtimen päästä on saatu sähköisku. Paljaaseen johtimen päähän tulisikin suhtautua kuin siinä olisi jännite, ja pyytää sähköalan ammattilaista päättämään johdin rasiaan tai poistamaan se käytöstä.
 

Tee-se-itse -virityksiä

Tee-se-itse virityksiäTässä kohteessa koko talo oli täynnä kuvien mukaisia virityksiä, joissa peruseristetyt johtimet olivat seinän sisällä ilman putkea, jopa polyuretaanin sisällä. Huoneiston haltija oli maininnut remontin alussa pyytävänsä paikallista sähköurakoitsijaa kohteeseen, mutta timpuri oli tällöin todennut, että työt ovat niin pieniä, että hän voi tehdä ne itse. Kohteesta ei tässä tapauksessa ollut luonnollisestikaan edes käyttöönottotarkastuspöytäkirjaa.

Virheellinen kiuaskytkentäVirheellinen kiuaskytkentä

Omakotiasujan vanha kiuas oli vaihtokunnossa. Kiukaan uusinnan yhteydessä kävi ilmi, ettei aiempaa kiuasta ollut suojamaadoitettu.

Asukkaasta oli tuntunut siltä, että ihan kuin vanhasta kiukaasta olisi saanut sähköiskun sormilleen silloin, kun hautoi vastaa kiukaalla.