Tukes muistuttaa veräjäovisten hissien vaaroista

20.9.2012

Vanhoissa hisseissä, joissa korin ovi on veräjämallinen, saattaa korin veräjäoven ja kerrostason kääntöoven väliin jäädä tila, johon mahtuu pieni lapsi. Jos lapsi jää loukkuun ovien väliin ja hissi lähtee liikkeelle, on loukkaantumisriski erittäin suuri.

Veräjäovellinen hissi Helsingin Kruunuhaassa. Kuva Mikko ArvinenTurvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa hissien haltijoita kiinnittämään huomiota hissien veräjäovien turvallisuuteen. Reilun vuoden aikana on sattunut kaksi veräjäovista johtunutta tapaturmaa, joissa molemmissa uhrina on ollut pieni lapsi. Vaaratilanteita sattunee vielä paljon useammin.

Hissin tulee täyttää rakentamisaikana voimassa olleet vaatimukset. Veräjämallinen hissikorin ovi on ollut aikoinaan määräysten mukainen ratkaisu aikanaan. Pienen lapsen jääminen ovien väliin loukkuun on kuitenkin tällä hetkellä suurimpia vanhoissa hisseissä olevia vaaroja.

– Tapaturman riskiä ovat kasvattaneet tottumattomuus vanhojen hissien käyttöön ja yleisen luottamuksen lisääntyminen hissien turvallisuuteen. Joissain tapauksissa hissiin tehdyt muutostyöt ja jotkut lisätyt uudet toiminnot, kuten kerrostason ovien muuttaminen itsestään sulkeutuviksi, ovat saattaneet lisätä kyseisen tapaturman riskiä, ylitarkastaja Antti Savola Tukesista arvioi.

Hissin haltijan tehtävä on huolehtia hissin turvallisuudesta. Veräjäovellisten hissien haltijoiden onkin aiheellista tarkistaa hissinsä turvallisuus. Tilanteen arviointi ja mahdollisten parannustoimenpiteiden suunnittelu on hyvä tehdä hissialan toimijoiden kanssa. Vaaran poistamiseksi eräs yksinkertainen tapa on asentaa kerrostason oven sisäpinnalle kotelo, jolloin ovet eivät mahdu menemään kiinni, jos jotain on välissä.