Saunan valaistus viimeistelee löylytunnelman

28.2.2020

Siinä missä saunaa ennen valaistiin puuritilän takana olevalla hehku- tai halogeenilampulla, on vaihtoehtoja tänään lukemattomia. Ledeillä ja valokuiduilla vain mielikuvitus on rajana saunavalaistuksen toteuttamisessa. Valojen sijoittelulla on suuri vaikutus siihen, miltä sauna näyttää ja tuntuu.Cariitin toimitusjohtaja Peter RuokonenCariitin toimitusjohtaja Peter Ruokosen taustalla on Eero Aarnion muotoilema Float-sähkökiuas. Kiuasta kiertää silikonilla suojattu ledinauha, jota voi ohjata langattomasti. Kiukaan ollessa päällä ledinauhan lämpötila nousee 60 asteeseen, kun sen kriittinen piste tulee vastaan noin 80 asteessa. Saunan lauteet ja -seinät on rakennettu koivuviilumuotopuristeesta.

Keskeinen ohjenuora saunan valaistuksessa on valaista saunaa, ei saunojia.

– Valaistuksen suhteen sauna on yksi eniten tunteita herättävä kodin tila. Valon määrän suhteen jokainen on oman saunansa paras valaistusasiantuntija. Valontarve riippuu myös käyttäjistä; ikäihmiset tarvitsevat nuorempia enemmän valoa. Valaistuksen säädettävyys onkin aina hyvä juttu, sanoo Cariitti oy:n toimitusjohtaja Peter Ruokonen.

Ledit ja valokuidut antavat paljon mahdollisuuksia saunan valaisuun. Yhden perinteisen seinävalaisimen sijaan valopisteitä voidaan integroida lauteisiin tai muihin rakenteisiin. Vaikka sauna on pieni tila, vaatii sen valaistus hieman muita tiloja enemmän suunnittelua.
  
Kiukaan ohjaus hoituu näppärästi saunan ulkopuolelle asennetusta kosketusnäytöstä.– Valaistusta tulisi miettiä silloin, kun saunaa rakennetaan tai remontoidaan. Usein vanhaan saunaan uusitaan panelointi tai asennetaan uudet lauteet, ja vasta sitten aletaan pohtia valaistusta. Paljon helpommalla ja halvemmalla pääsee, kun on ajoissa liikkeellä.

Tarvitaanko tasaista vai pistemäistä ledivaloa

Saunaan suunnitelluista ledisarjoista saa valopisteitä lauteisiin, selkänojiin tai seinäpaneeleihin. Optiset listat muodostavat katonrajaan valoviivoja ja lediprojektoriin yhdistetyt valokuidut hajottavat valoa tähtitaivaaksi ja ulottuvat myös kiukaalle.

–Tänä päivänä saunan valaistustrendinä on tasainen valaistus, jonka voi toteuttaa vaaka- tai pystysuuntaisilla optisilla listoilla. Myös useille yksittäisille valopisteille on saunojissa oma vankkumaton kannattajajoukkonsa.

Valokuidun päät loistavat tähtitaivaana

Valokuiduista rakennettuja tähtitaivaita on ihasteltu suomalaissaunojen katoissa 90-luvulta lähtien, eikä loppua niiden suosiolle ole näkyvissä. Tähtitaivaan otollinen paikka on siellä, minne lauteilla istuessa yleensä katsellaan. Kuitusarjoista riittää valoa myös lauteiden tai vaikkapa kiuashöyryjen valaisuun.

Valokuitu on nimensä mukaan valoa johtava kuitu, eli siinä ei kulje lainkaan sähköä. Aiemmin kuituprojektorissa oli valonlähteenä halogeenilamppu, nykyisin se on ledi. Projektorista riippuen kuituvalaistusta voi myös himmentää.

– Vanhoja halogeeniprojektoreita himmennettäessä valo muuttui keltaiseksi, jolloin tähdet eivät enää näyttäneet tähdiltä. Lediprojektoreissa tätä ongelmaa ei ole. Tekniikan kehityksen myötä valokuitusarjojen hinnat ovat laskeneet tuhansista jopa muutamaan sataan euroon.

Valokuituvalaistukseen tarvitaan projektori ja kuitunippu, joka tuo valoa tilaan kuitujensa päissä olevien linssien kautta. Aiemmin kuidut olivat lasia, mutta nyt markkinoilla on myös muovikuituja.

– Lasikuitu kestää paremmin lämpöä. Muovikuitu taas on huomattavasti edullisempaa ja sen asentaminen on helpompaa.

Asenna ja unohda -tyylinen valaistus

Lasikuitu on kuin kimppu hiuksia. Kuidun yksittäinen säie on halkaisijaltaan vain 0,05 millimetriä ja ohuenkin kuidun sisällä on satoja säikeitä. Lasikuitu vaatii aina kuitupään päättämisen. Muovikuidun voi sen sijaan vain katkaista. Yksittäinen ohut muovikuitusäie on kuin siimaa. Paksummissa muovikuiduissa on useampia tällaisia säikeitä.

– Esimerkiksi 23 kuidun valosarjastamme saadaan valo pieneen saunaan. Kuitunipun muutamalla paksummalla kuidulla voi valaista saunan seinustoja ja pienemmät kuidut voi viedä vaikka kiuasnurkan kattoon tähtiryppääksi.

– Jos haluat asenna ja unohda -valaistuksen, niin se kannattaa tehdä valokuiduilla. Ne ovat hyvä valinta myös kovassa käytössä olevien saunojen, kuten taloyhtiön yhteissaunan valaistukseen. Sama pätee perinteiseen mökkisaunaan, jossa lämpötilat kohoavat helposti sähkösaunaa korkeammiksi. Saunaan tarkoitetut ledit kestävät 90 asteen lämpötilaa, mutta lasikuitu pärjää tätäkin kuumemmassa.

Sauna on kostea ja kuuma tila, jossa voi käyttää vain sinne suunniteltuja sähkölaitteita. Valaisinta kiukaan ylle ei saa tuoda, mutta valokuidun pään saa, sillä kuidussa ei kulje sähköä tai lämpöä. Oma efektinsä syntyy siitä, kun kiukaan yllä olevan kuitupään valo hajoaa löylyveden höyryihin. Katon valokuiduista voi tuoda oman kuitupäänsä myös tätä varten suunniteltuun lämpö- kosteusmittariin. Saunan lauteiden alla on hyvä olla yleisvalaisin siivousta varten.
  

Saunavalaisimen tulee kestää kuumaa

Ledeillä ja valokuiduilla saunan valaistus voidaan hajottaa yhden valaisimen sijaan useisiin valopisteisiin, joilla saunahetkeen saadaan erilaista tunnelmaa.

Saunaan ei siis saa asentaa mitä tahansa valaisinta. Saunaan kuulumattoman valaisimien muovijohtimet ja muut osat eivät pärjää kuumassa.

Sähköturvallisuusmääräykset jakavat löylyhuoneen kolmeen alueeseen. Kiukaasta sivusuunnassa 0,5 metriä joka suuntaan ja pystysuunnassa lattiasta kattoon saakka olevalle alueelle ei saa tuoda mitään kiukaaseen kuulumatonta sähkölaitetta. 

Kakkosalue kattaa kiuasalueen ulkopuolella, lattiatasosta alle metrin korkeudessa olevat tilat. Tälle alueelle asennettaville sähkölaitteille ei ole annettu ympäristön lämpötilavaatimuksia, mutta niiden tulee olla roiskevesitiiviitä (kotelointiluokka vähintään IP44).

Kolmosalue on kakkosalueen yläpuolinen tila kattoon asti. Kolmosalueella sähkölaitteen kotelointiluokan on täytettävä vähintään IP24 vaatimukset. Jos puhdistamiseen todennäköisesti käytetään vesisuihkua, on sähkölaitteiden kotelointiluokan oltava vähintään IPX5.

– Kiuasalueen ulkopuolella metristä ylöspäin sähkölaitteessa tulee olla silikonijohtimet, jotka kestävät vähintään 170 asteen lämpöä. Kolmosalueella itse sähkölaitteen kaikkine osineen on kestettävä vähintään 125 asteen lämpöä.

Määräykset koskevat yhtä hyvin verkko- kuin pienjännitelaitteita.

– Valitettavasti rautakaupan hyllyiltä löytyy valaistustuotteita, joita myydään iloisesti saunaan, vaikkei niitä saa sinne asentaa. Esimerkiksi Kiinasta tuodun tavallisen ledivalosarjan pakettiin on saatettu liimata saunan kuva.

Tuoteseloste voi myös kertoa, ettei valaisinta saa asentaa yli metrin korkeuteen, mutta tuotepaketin kuvassa valaisimet ovatkin katossa.

– Saunaan kuulumatonta ledinauhaa vedetään tänä päivänä aika surutta myös yli metrin korkeuteen. Ajatellaan, kyllä se paneelien alla pärjää. Voi pärjätäkin jonkun aikaa, mutta monen muovijohtimen kuori alkaa pehmetä ja sulaa 90-100 asteessa.

Sulaminen ei välttämättä tapahdu hetkessä, mutta aikaa myöten johtimen eriste sulaa pois. Tällöin syntyvä kipinöinti aiheuttaa herkästi tulipalon.

Valokuitu on asennuskorkeusrajoitteista vapaa, sillä siinä ei kulje sähköä tai lämpöä. Valokuituprojektoria rajoitukset sen sijaan koskevat. Projektorin voi asentaa lauteiden alle tai saunan ulkopuolelle. Nykyisten lediprojektorien teho (1-100 W) on huomattavasti pienempi kuin vanhojen halogeeni- ja purkauslamppuprojektorien (42-400 W).
  

Valot ohjautuvat myös kännykällä

Kun saunan valaistus on yhdistetty kotiautomaatiojärjestelmään, hoituu valojen ohjaus näppärästi myös kännykällä. Järjestelmästä riippuen valojen rinnalla ohjautuvat myös esimerkiksi kodin äänentoisto, verhot, ovipuhelin, lämmitys ja jäähdytys. Järjestelmien järeämmässä päässä on väyläpohjainen KNX, jolle kevyempiä vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi Mount Kelvin ja ABB-free@home.

– Vaikka ledivalaistuksessa on rajaton määrä erilaisia kirkkaus- ja väriyhdistelmiä, kannattaa valotilanteita miettiä etukäteen ja esiasettaa ne tilanneohjauksiin. Tällöin pääsee yhdellä sormen painalluksella siirtymään valotunnelmasta toiseen.

Langattomassa ohjausjärjestelmässä valotilanteita voi muuttaa myös puheella esimerkiksi Amazonin Alexa -pilvipalvelun avulla.

– Kun olet kylvyssä ja haluat vaihtaa valotunnelmaa, voit sanoa ”Alexa, turn on relax”. Suomea Alexa ei vielä ymmärrä, mutta tankeroenglannillakin pärjää.

Myös saunavalaistuksen värisävyä kannattaa miettiä. Saunan puupintoja tuo hyvin esiin lämminsävyinen valo, jonka värilämpötila on 2 700 tai 3 000 kelviniä. Toiset taas haluavat, etenkin tähtitaivaissa, saunaan viileämmän valkoista 4 000 kelvinin valoa.
  

Valosta väriä kylpyhuoneen valkoiseen laatoitukseen

Pieneenkin pesuhuoneeseen voi rakentaa tunnelmaa valaistuksen avulla. Sitä saa vaikkapa lasihyllyn reunaan asennetuilla ledilistoilla, lattiapintaan suunnatuilla pienillä seinävalaisimilla tai valonlähteen sisältävillä pyyheliinakoukuilla. Myös valokuidut tähtitaivaineen sopivat suihku- ja kylpyhuoneeseen.

– Yksinkertaisimmillaan kylpyhuoneen katossa voi olla himmennettävät spottivalaisimet. Tällöin himmeämpi valotaso tuo tunnelmaa ja kirkkaammassa valossa näkee hyvin siivota. Pientä ekstraa valaistukseen saa kristallivalaisinkalusteilla, joiden kristalliosat taittavat kauniisti valoa.

Samoin kuin saunan yhteydessä, kannattaa isompien kylpyhuoneiden valaistuksen suunnitteluun käyttää hieman aikaa ja suunnittelijan apua. Liikkeellä on oltava ajoissa, sillä tekniikka pitää saada laatoitusten alle piiloon. Rakennusvaiheessa on yleensä helppo vaikuttaa siihen, tehdäänkö seinään esimerkiksi pieni syvennys valaisinta varten.

– Suomalaiset ovat usein konservatiivisia sisustusvärien suhteen, kylpyhuonelaatat ovat valkoisia, harmaita ja mustia. Kannattaa miettiä, voisiko värivalo tuoda tilaan vaihtelua. Sitä saa säädettävällä RGBW-ledivalaistuksella, joka ei enää tuo paljon lisähintaa valaistuksen hankintaan.  Koska kylpy- ja suihkutilat ovat märkätiloja, on niille omat aluejakonsa sähkölaitteiden asennuksia varten. Myös valaisimien kotelointiluokille on pesutiloissa omat vaatimuksensa.