Kaapelointi ratkaisee liittymän nopeuden

6.3.2015

Vaikka operaattori toisi taloyhtiön kellariin maailman nopeimman valokuituliittymän, ei tästä ole iloa asukkaille jos kiinteistön vanha puhelinkaapelointi ei riitä pahimmillaan kuin muutaman megabitin tiedonsiirtonopeuden välittämiseen huoneistoihin.

Huippunopea valokuituliittymä kotiin?Laajakaistaliittymän nopeus riippuu aina sekä operaattorin tarjoamasta tiedonsiirtonopeudesta että dataa välittävän tiedonsiirtokanavan välityskyvystä. Uusilla VDSL-tekniikoilla puhelinsisäjohtoverkon teoreettinen tiedonsiirtonopeus on onnistuttu nostamaan maksimissaan 100 Mbit/s tasolle, mutta käytännössä varsinkin yli parikymmentä vuotta vanhoissa puhelinverkoissa nopeus jää yleensä 30 Mbit/s alapuolelle.

Langaton lähiverkko valokuituliittymän jatkoksi

Asuinkiinteistön tietoliikenneverkon uudistaminen -opas =>Kun valokuidut on tuotu yleensä huoneiston eteiseen sijoitettavaan kotijakamoon, kannattaa tämän viereen asentaa tai asennuttaa samalla WLAN-tukiasema. Kun kodin sisäinen langaton lähiverkko on saatu pystyyn ja turvallisesti salatuksi, onnistuu esimerkiksi padin käyttö tämän jälkeen mukavasti vaikka kylpyhuoneessa.

Työpöydän ja televisiopistokkeen viereen nettiyhteys kannattaa tuoda yhä myös kiinteällä kaapelilla. Esimerkiksi IPTV-palvelut on helpompi ottaa käyttöön jos television viereen ei tarvitse sovitella erillistä Wi-Fi-vastaanotinta.

Lisätietoja asuinkiinteistöjen tietoliikenneverkoista ja näiden uusimisessa huomioitavista asioista on koottu näillä Sähköala.fi-sivuilla julkaistavaan Asuinkiinteistöjen tietoliikenneverkon uudistaminen -oppaaseen.