Valokuidut yleistyvät kodeissa

10.3.2015

Valokuituyhteydet mahdollistavat niin nopeat laajakaistayhteydet kuin teräväpiirtoisten nettitelevisiolähetysten vastaanoton. Muiden remonttien yhteydessä kodin tietoliikenneverkon uusiminen onnistuu suhteellisen edullisesti ja vaivattomasti.

Asunto Oy Säästöpoiju Helsingin Vuosaaressa peruskorjautti asuntojensa LVIS-tekniikan. Samalla kun vanhat putket ja sähköjohdot uusittiin, asennettiin asuntoihin nopeat ja häiriöttömät laajakaistayhteydet mahdollistava valokuituverkko.

Matti AholaKuitu- ja teleasennustöihin erikoistuneen Telepatrol Oy:n toimitusjohtaja Matti Aholan mukaan tietoliikennesaneeraus kannattaa teettää aina putkiremontin yhteydessä tai kun taloyhtiön sähköverkko uusitaan.

– Työnä telesaneeraus ei ole verrattavissa putki- tai sähköremonttiin, mutta seinien porailussa on aina oma vaivansa, joten jos vain mahdollista, kannattaa tietoliikennekaapelit uusia muiden remonttien yhteydessä. Jos kyseessä on uudehko talo, kuituverkon asennuksen hinta linjasaneerauksen yhteydessä asettuu 250–300 euron välille per asunto. Mikäli valokuituverkkoa ei rakenneta linjasaneerauksen yhteydessä, niin vanhassa talossa hinta voi olla tupla tähän nähden tai vanhassa jugend-talossa jopa yli tuhat euroa, Ahola arvioi.

Aholan mukaan hyvillä komponenteilla huolellisesti asennettu valokuituverkko kestää käytössä vähintään 30 vuotta.

Kuitujen asennus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta

ValokuitujaKuituasennustöiden tarkkuusvaatimukset ovat suuret, sillä lasista tehty kuitu on halkaisijaltaan vain millin kymmenesosan luokkaa. Ennen yhteen hitsaamista kuitujen päät on tasoitettava huolellisesti, jotta signaali ei vaimene liitoksissa ja aiheuta häiriöitä tiedonsiirrolle.

Asennusten valmistuttua uuden verkon suorituskyky tulee aina mitata ja dokumentoida huolellisesti. Vain tilaajalle luovutettujen mittauspöytäkirjojen avulla voidaan varmistaa, että verkon laatu vastaa varmasti sitä mitä on tilattu.

Ennen töiden tilaamista kannattaa varmistaa, että töitä tarjoavalla yrityksellä on riittävästi kokemusta kuituasennustöistä. Referenssien kyselyn lisäksi asian voi varmistaa sähkö- ja telealan pätevyyksiä myöntävän Henkilö- ja yritysarviointi Seti Oy:n ylläpitämästä SETI Pro -hakemistosta. Jos yritykselle on myönnetty Setin optisten liityntäverkkojen tai tietoverkkojen asennuspätevyys, voi osaamisen luottaa riittävän suhteellisen vaativienkin kuituasennustöiden tekoon.