Langattomaan laajakaistaan saa tehoa lisäantennilla

28.2.2012

Kännykät ja mobiililaajakaista eivät välttämättä toimi joka paikassa. Etenkin kauempana taajamista mobiilipalvelujen toimivuus voi olla hyvin häiriöllistä ja riippuvainen esimerkiksi säätilasta. Asentamalla mobiililaitteen yhteyteen lisäantenni, voidaan laajakaistayhteyden kapasiteettia usein moninkertaistaa.

Langaton laajakaista on yleistynyt kannettavien tietokoneiden myötä. Operaattorit tarjoavat niin
kutsuttuja mokkuloita ja nettitikkuja, joiden avulla tietokone liittyy matkaviestinverkkoon. Uudet mobiilipalvelut, kuten 3G, mahdollistavat jopa yli 10 Mbit/s -yhteyden optimaalisissa olosuhteissa.
Käytännössä mobiiliverkkojen laajakaistayhteydet ovat saman tukiaseman alueella jaettuja ja riippuvaisia radioyhteyden kuuluvuudesta.

Langattoman laajakaistayhteyden nopeus jää usein alle 1 Mbit/s, mikä riittää tavalliseen internetin selailuun ja sähköpostien lukemiseen. Kauempana taajamista mobiilipalvelujen toimivuus voi olla edelleen häiriöllistä ja sisätilakuuluvuus voi jäädä saavuttamatta ilman lisäantennia.

 
Maastoesteet ja seinät heikentävät kuuluvuutta

Operaattorien mobiiliverkkojen peittoalueissa on eroja, joten langatonta laajakaistaa hankittaessa
kannattaa tutustua operaattorien kuuluvuusaluekarttoihin. Peittoaluekartat kuvaavat tyypillisesti palvelun toimintaa ulkotiloissa. Kiinteistön rakenteet, kuten seinät ja ikkunoiden selektiivilasit, heikentävät kuuluvuutta sisätiloissa. Myös mahdolliset maastoesteet, kuten mäet ja puusto, heikentävät kuuluvuutta.

Lisäantennin käyttö kasvattaa yleensä verkon kantamaa, mutta kannattaa aina ensin selvittää operaattorin asiakaspalvelusta, parantaako lisäantenni kuuluvuutta riittävästi. Nettiyhteyden laatua voidaan parantaa sisä- tai ulkoantennilla. Sisäantenneja on saatavissa useimpiin mokkuloihin, nettitikkuihin ja 3G-reitittimiin. Lisävarusteina myytäviä sisäantenneja kannattaa kysyä operaattorin asiakaspalvelusta tai matkapuhelintarvikeliikkeestä. Lisätarvikkeet ovat yleensä laitetyyppikohtaisia, joten laitteiden yhteensopivuus kannattaa tarkistaa laitemyyjältä.

Jos kuuluvuutta ei saada riittäväksi sisäantennilla, tarvitaan ulkoantenni, jonka asennuspalvelua voi kysyä operaattorilta tai paikalliselta antenniurakoitsijalta. Ulkoantennin asennuksessa on huomioitava antennityyppi, kaapelointi ja liitäntä tietokoneeseen. Jos antenni joudutaan asentamaan katolle tai etäälle kiinteistöstä, on suositeltavaa käyttää asennuksessa antenniasennusliikettä, joka on erikoistunut muun muassa korkealla työskentelyyn ja hallitsee  turvalliset asennusmenetelmät.


Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n urakoitsijahaku