Teknisiä ratkaisuja sisäkuuluvuuden parantamiseen

1.3.2019

Rakennuksen sisäkuuluvuuden ja mobiiliyhteyksien parantamiseksi on erilaisia teknisiä ratkaisuja. Osa kuuluu taloyhtiölle, osa asukkaalle. Sisäverkko edustaa teknisten ratkaisujen raskasta sarjaa.

Rakennuksen sisäkuuluvuuden ja mobiiliyhteyksien parantamiseksi on erilaisia teknisiä ratkaisuja.

Käytännössä kiinteistö rakennuttaa sisäverkon, johon teleoperaattori kytkee oman tukiasemansa tai toistimensa. Operaattorit myös vastaavat verkon käyttöönotosta.

Koska sisäverkko vaatii väyliä kaapelointeja varten, se on helpoin toteuttaa rakennettaessa uutta kiinteistöä tai peruskorjattaessa vanhaa. Tähän mennessä teleoperaattorit ovat toteuttaneet sisäverkkoja pääasiassa uusiin yrityskiinteistöihin ja kauppakeskuksiin.

– Sisäverkko saattaa tulevaisuudessa nousta yhdeksi asuntojen myyntivaltiksi, mikäli asiakkaat osaavat sellaista vaatia, arvioi tiedonsiirtotuotteisiin erikoistuneen Orbis oy:n markkinointipäällikkö Paula Meuronen.

 
Yrityksille sopiva kuuluvuustoistin

Mobiiliverkon signaalia voidaan vahvistaa kuuluvuustoistimella. Suomessa on tällä hetkellä tarjolla yksi pienyrityksille sopiva ratkaisu, joka toimii DNA:n mobiilitaajuuksilla.

– Koska lainsäädäntö edellyttää signaalia vahvistavien aktiivilaitteiden rekisteröintiä, niiden on oltava teleoperaattorin hallinnassa. Niinpä laite on toistaiseksi myynnissä vain yrityksille, Meuronen selittää.

Orbiksen maahantuoman Cel-Fi PRO -kuuluvuustoistimen teknologia ei häiritse muuta mobiiliverkkoa. Piraattivahvistimet sen sijaan saattavat aiheuttaa matkapuhelinverkkoon vakavia häiriöitä.
  

WiFi-puhelut parantavat sisäkuuluvuutta

Langattoman lähiverkon kautta puheliikennettä ohjaavat WiFi-puhelut parantavat sisätilakuuluvuutta monissa kohteissa. Kotitalouksien lisäksi WiFi-verkkoja on muun muassa kauppakeskuksissa, toimistorakennuksissa, hotelleissa ja ravintoloissa.

WiFi-puhelu edellyttää puhelimelta WiFi-puheluominaisuutta ja operaattorilta tätä teknologiaa tukevaa liittymää.