Valokuidulla rakennetaan tulevaisuuden tietoliikenneverkko

1.3.2013

Jatkuvasti kehittyvät ja monipuolistuvat sähköiset palvelut edellyttävät mahdollisuutta suurempiin tietoliikennenopeuksiin. Valtioneuvosto on varautunut tulevaisuuden tarpeisiin asettamalla tavoitteen, jonka mukaan Suomen kaikissa kotitalouksissa on oltava nopea laajakaistayhteys vuoden 2015 loppuun mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa valokuituverkon asennustöitä taloyhtiöissä.

Helsingin Myllypuron Tuulimyllyntie 10:ssä sijaitseva vanha kerrostalo saa pian rakenteisiinsa uuden sukupolven tietoliikenneyhteydet. 1960-luvulla rakennettuun taloon tehdään parhaillaan ajankohtaiseksi tullutta linjasaneerausta, mikä mahdollistaa kätevästi myös valokuituverkon asennuksen. Taloyhtiön isännöitsijä Jarmo Halmeenkari Suur-Helsingin Asuinkiinteistöt Oy:stä sanoo, että valokuituverkon asennus on kaikille taloyhtiöille järkevintä toteuttaa juuri linjasaneerauksen tai julkisivuremontin yhteydessä, jolloin talon rakenteet joudutaan joka tapauksessa avaamaan.

– Jos paikat avattaisiin erikseen valokuituverkkoa varten, se tarkoittaisi taloyhtiölle ylimääräisiä kustannuksia, Halmeenkari toteaa.

Nyt linjasaneerauksen yhteydessä toteutettava valokuituverkon asennus maksaa arvion mukaan taloyhtiön osakkaille noin kaksi miljoonaa euroa. Toisaalta uusimman tekniikan asentaminen toki myös nostaa asuntojen arvoa.


Kymmenen kertaa nopeampi nettiyhteys

Lasista valmistettu, valosignaalia välittävä valokuitukaapeli korvaa rakennusten vanhan kupariverkon ja siihen pohjautuvat ADSL-liittymät. Vanhat liittymät vaihtuvat pikku hiljaa huippunopeudet mahdollistaviin valokuituliittymiin, jotka pystyvät vastaamaan moderneihin nettipalveluihin ja sovelluksiin pitkälle tulevaisuuteen.

Halmeenkari kertoo Tuulimyllyntien asukkaiden internetyhteyksien nopeutuvan huomattavasti heti remontin jälkeen. Ennen putkiremonttia useilla asukkailla on hänen mukaansa ollut melko hitaita jaettuja laajakaistayhteyksiä, jotka ovat yltäneet noin yhden megabitin nopeuksiin.

– Putkiremontin jälkeen perusnopeudet tulevat olemaan 10 megabittiä. Lähivuosina valokuituverkko tulee mahdollistamaan jopa 100 megabitin yhteyden, Halmeenkari sanoo.

Tuulimyllyntien valokuituverkon toteutuksesta ovat vastanneet muun muassa sähkösuunnittelija Markus Koski Sähkö-Haikonen Oy:stä sekä teleurakoitsija Tero Snellman Antennimestarit Oy:stä. Miesten mukaan valokuitu asennetaan muiden sähkötöiden eli vahvavirtanousujen yhteydessä joka asuntoon.

Jokaisessa huoneistossa on oma eteisessä sijaitseva IT-keskuksensa, johon kuitu vedetään taloyhtiön yhteisestä, kellarissa sijaitsevasta talojakamosta. Vaikka Tuulimyllyntiellä valokuitukaapelit asennetaankin valmiiksi, ei niitä aivan heti päästä hyödyntämään. Snellman täsmentääkin, että toistaiseksi kuidut jäävät ikään kuin varalle odottamaan tulevaisuuden käyttöä.


Palvelutarjonnan kehitys on oleellista

Se milloin valokuitua päästään käyttämään, riippuu muun muassa operaattoreiden kanssa tehtävistä sopimuksista sekä palvelutarjonnasta. Halmeenkarin mukaan taloyhtiön on yhä nykyisin tehtävä kiinteistösopimus ainoastaan yhden operaattorin kanssa, joka sitten vastaa kaikista tarjolla olevista palveluista. Halmeenkarin mielestä asetelma ei kuitenkaan ole enää tätä päivää.

– Toivoisin, että operaattorit eivät olisi niin mustasukkaisia, että taloyhtiön on pakko tehdä sopimus palveluista ainoastaan yhden operaattorin kanssa. Olisi hyvä, jos päästäisiin avoimeen malliin siten, että asukas voi itse päättää, mitä palveluja haluaa ostaa miltäkin operaattorilta.

Halmeenkarin mukaan nykyisin yhä tehtävä kiinteistösopimus selittyy historiallisilla syillä, sillä vanhaan verkkoon ei sopinut kuin yhden operaattorin tarjonta. Valokuituverkon myötä mahdollisuudet ovat kuitenkin lähes rajattomia ja verkkoon mahtuvat hyvin kaikkien operaattoreiden palvelut.


Kuitu huolehtii tietoliikenteestä

Valokuidulla rakennetaan tulevaisuuden tietoliikenneverkkoKun kiinteistöön on saatu valokuituverkko, se riittää hoitamaan kaikki kiinteistön viestintä- ja tietoliikennepalvelut. Uusi valokuituun pohjautuva laajakaistayhteys korvaa perinteisten puhelin- ja nettiyhteyksien lisäksi myös kaapeli-, antenni- ja satelliitti-television. Vaikka kupariverkonkin kapasiteetti on kehittynyt vuosien saatossa, se ei riitä mahdollistamaan tulevaisuuden palveluita. Valokuituliittymällä ei esimerkiksi ole mitään rajoituksia liittymän nopeudelle ja jopa 1 000 megabitin liittymät ovat jo nykyisin mahdollisia.

– Nopeuden ohella valokuidussa on myös se etu, ettei se ole niin häiriöherkkää. Valokuitu ei ota häiriötä sähkömagneettisesta säteilystä, jota muut sähkökaapelit aiheuttavat. Kuparikaapeleihin säteily saattaa vaikuttaa, mikä sitten näkyy tiedonsiirron häiriöinä, sähkösuunnittelija Markus Koski selventää.

Nopea yhteys tekee monet modernit palvelut mahdollisiksi. Paitsi että valokuituverkko monipuolistaa internet- ja televisiopalveluiden tarjontaa, voidaan sitä hyödyntää esimerkiksi liikeelämässä. Nopean yhteyden avulla muun muassa etätöiden tekeminen hoituu entistä helpommin myös haja-asutusalueilla.

Valokuitua voidaan hyödyntää lisäksi vaikkapa turvapalveluissa. Luotettavan yhteyden avulla voidaan toteuttaa erilaista etävalvontaa sekä hälytyspalveluita. Uusista tv-palveluista Halmeenkari kertoo seuraavaa:

– Jos näet televisiosta esimerkiksi uuden elokuvan mainoksen, voit tehdä videovuokrauksen heti kotoa käsin ilman, että lähdet ulos sateeseen ja kioskille.

Teoriassa monet kiinnostavat palvelut ovat siis myös Tuulimyllyntiellä jo toteutettavissa. Asukkaiden tarvitseekin enää vain odottaa, että ne tulevat operaattoreiden tarjontaan.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö