Valokuidut tulevat kaikkiin koteihin

20.3.2014

Viestintäviraston uusi sisäverkkomääräys tuo valokuituliittymät kaikkiin uusiin ja peruskorjattaviin koteihin.

RK-Antenni Ky:n Rauno Kaila´

Asuinkiinteistön tietoliikenneverkko on osa kiinteistön perusvarustusta, jonka ajanmukaisuudella on suuri merkitys. Ilman nykyaikaista verkkoa häiriöttömien, interaktiivisten televisiopalveluiden ja nopeiden laajakaistayhteyksien saaminen kotiin on hankalaa, tai usein jopa täysin mahdotonta.

Viestintäviraston tammikuussa voimaan astuneen sisäverkkomääräyksen 65 tarkoituksena on turvata sisäverkkojen tekninen laatu ja luotettavuus, jotta kaikissa kiinteistöissä voisi vaivatta käyttää erilaisia viestintäpalveluja nyt ja tulevaisuudessa. Määräyksen mukaan kaikkiin taloihin, jotka saavat rakennusluvan 1.1.2014 jälkeen, tulee asentaa käyttövalmis valokuituliittymä. Valokuituja ei tarvitse ottaa käyttöön jos ei halua, mutta mahdollisuus tähän tulee tarjota kaikille.

KotipääteKäytännössä määräys vastaa vanhaa vaatimusta rakentaa puhelinpistoke kaikkiin koteihin. Ennen vanhaan puhelinta ei ollut pakko ottaa käyttöön jos ei halunnut, mutta kaikilla piti olla mahdollisuus puhelinpalveluiden käyttöön.

Uuden määräyksen myötä sama pätee nopeisiin laajakaistaliittymiin, jotka halutaan nähdä tietoyhteiskunnan asukkaiden perusoikeutena. Määräys koskee kaikkia asuinkiinteistöjä omakotitalot mukaan lukien.

Jos kiinteistön olemassa oleva sisäverkko uudistetaan esimerkiksi sähköremontin yhteydessä, on työ tehtävä uuden määräyksen mukaisesti. Loma-asuntoja määräys ei koske.

 
Kiinteä verkko on langattomuuden perusta

Huippunopeat ja tasalaatuiset internetyhteydet ovat mahdollisia vain kiinteissä verkoissa. Langattomilla laajakaistaliittymillä päästään parhaimmillaan jopa kymmenien megabittien nopeuksiin, mutta uuden sisäverkkomääräyksen mukainen yleiskaapelointijärjestelmä mahdollistaa vähintään yhden gigabitin liikennöintinopeuden, mikä on  hyvinkin kymmenkertainen luku nykyisin yleisimmin käytettäviin liittymiin verrattuna.

Laadukkaan sisäverkon rakentaminen edellyttää runsaasti erityisosaamista ja ammattitaitoa. Henkilö- ja yritysarviointi SETI myöntää vaaditut ehdot täyttäville yrityksille telepätevyyksiä, jotka auttavat myös kuluttajia löytämään osaavan urakoitsijan.