Valokuitu kätevästi omaan taloon

6.3.2017

Valokuituverkko takaa sähköisten palveluiden lisääntyessä vakaat ja nopeat laajakaistayhteydet. Taloyhtiöiden kannattaa teettää tietoliikenneverkon uusiminen muiden remonttien yhteydessä, jolloin se voidaan toteuttaa helposti ja edullisesti verrattuna erilliseen operaatioon.

Tiedon määrän tarve lisääntyy jatkuvasti erilaisten nettipalveluiden ja sovellusten muodossa, jolloin tietoliikenteeltä vaaditaan yhä suurempia tiedonsiirtonopeuksia. Kupariverkot alkavat olla jo äärirajoilla nopeuksien suhteen, minkä takia nopeat ja häiriöttömät laajakaistayhteydet mahdollistava valokuituverkko vastaa tulevaisuuden tietoliikenneverkon vaatimuksiin.

Sähköurakoita tekevän Sähkö-Stenvall Oy:n työnjohtajan Atte Villbergin mukaan tietoliikenneyhteyksien päivittäminen putkiremontin yhteydessä toteutettuna on suhteellisen halpa investointi.

– Kuitukaapeli on melkein halvempaa kuin kuparikaapeli ja hitsaaminenkaan ei nykypäivänä ole enää niin älyttömän kallista. Valokuitukaapeleiden vetäminen omana projektinaan tulee taloyhtiöille siis huomattavasti kalliimmaksi ja vaatisi tuolloin epäkäytännöllisten railojen ja listoitusten tekemistä rappukäytäviin.

Paksuutta valokuiduilla on vain millimetrin kymmenyksen verran, joten niiden asennus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.


Putkiremontti on hyvä ajankohta

Kannelmäessä sijaitseva kerrostaloyhtiö on yksi Sähkö-Stenvallin tietoliikennesaneerauskohteista, jossa putkiremontin yhteydessä uusitaan huoneistojen sähkökeskukset ja asennetaan samalla valokuituverkko. Kellarissa sijaitsevasta talojakamosta vedetään sekä kupari- että kuitukaapelit jokaisen huoneiston eteisessä sijaitsevaan IT-keskukseen. Operaattorit tuovat sitten omat kuitunsa talojakamoon.

– Yleensä myös yksi kuparikaapeli listoitetaan jossakin päin huoneistoa sijaitsevaan atk-pisteeseen. Uskon, että seuraavaksi myös kuituja aletaan vetää ihan käyttöpisteelle asti, Villberg toteaa.

Asentajat eivät itse pääse juurikaan vaikuttaan suunnitelmiin, vaan taloyhtiö on valmiiksi määritellyt kaapeleiden liitintyypit sekä käytetäänkö yksi- vai monimuotokuituja.

Tyypillinen kesto remontille on huoneistoa kohden noin kahdeksan viikkoa. Näin on myös Kannelmäessä. Taloyhtiön koko ja yleisten tilojen, kuten saunatilojen määrä, luonnollisesti lisää remontin kokonaiskestoa. Asentajien kannalta helpointa olisi, jos koko kiinteistö saataisiin tyhjäksi saneerauksen ajaksi.

– Töitä joudutaan nyt tekemään pienissä pätkissä kerrallaan. Tehokkainta olisi, kun samaa työvaihetta päästäisiin monistamaan mahdollisimman paljon. Nyt joudutaan kuitenkin menemään linja kerrallaan, koska ihmisiä asuu muissa rapuissa remontin aikana, Sähkö-Stenvallin sähköasentaja Pasi Luokkala kommentoi.

Itse kuitukaapelin vetäminen on Luokkalan mukaan yksi helpoimmista kaapeleista vetää.

– Kuitukaapelissa on jäykistäjät, joiden takia se ei pääse liian tiukalle mutkalle, eikä näin takerru kovin helposti mihinkään. Se kestää vetämistä hyvin pitkittäissuunnassa, mutta taittamista ei. Kuitukaapeli on lasia ja saattaa katketa herkästi.


Määräys edistää verkon rakentamista

Viestintäviraston sisäverkkomääräys edellyttää kuituverkon rakentamista asuinkiinteistöihin aina, kun kiinteistöön rakennetaan uusi yleiskaapelointi tai vanhat puhelinkaapelit korvataan uusilla. Kuidut on myös päätettävä ja testattava sekä dokumentoitava tarkasti.

Huoneistojen eteisessä sijaitsevasta IT-keskuksesta listoitetaan yleensä yksi kuparikaapeli jossakin päin huoneistoa sijaitsevaan atk-pisteeseen.

– Vielä muutama vuosi sitten Viestintäviraston ohje salli pelkän varausputkituksen tekemisen, jolloin saatettiin vetää myös kaapelit, mutta ilman että niitä päätettiin. Ilman hitsausta asukas ei voi kuitenkaan ottaa kaapeleita käyttöön. Nykyään yhteydet on tehtävä käyttövalmiiksi asti, Villberg kertoo.

Vaikka valokuituverkkoja asennetaankin moniin kiinteistöihin käyttövalmiiksi asti, vasta vain pieni osa asukkaista on ottanut niitä käyttöönsä.

– Uskon, että tämä johtuu pitkälti palveluntarjoajan hinnoittelusta. Aktiivilaitteet, joita asukas joutuu asuntoon hommaamaan, ovat vielä melko kalliita, Villberg pohtii.

Nopeat tietoliikenneyhteydet paitsi lisäävät asumismukavuutta, myös nostavat asunnon arvoa.

– Nykyään eri laitteet kommunikoivat internetin kanssa kahvinkeittimestä lähtien ja tiedon määrä vain lisääntyy koko ajan. On tärkeää, että kodin tietoliikenneverkko vastaa tulevaisuuden käyttövaatimuksia, Luokkala painottaa.