Vaadi valokuitu kerralla kotiin asti

1.3.2016

Maria Heinola

Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden käyttö lisääntyy koko ajan, taaperokin tietää miten soittaa Skypellä sukulaisille ja kodeissa voi helposti olla yhtä aikaa tarvetta käyttää iPadia, televisiota, pöytäkonetta ja läppäriä. Kaikki nämä – puhumattakaan lähitulevaisuudessa tarjolla olevista palveluista – tarvitsevat kaistaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asuintalossa on toimiva sisäverkko.

Nykyaikainen optinen verkko eli valokuitu mahdollistaa sen, että kotiin asti saa pian helposti vaikka 1 000 megabitin yhteyden. Vanhalla, lankapuhelimia varten aikoinaan rakennetulla kupariverkolla tällaisista nopeuksista jäädään hyvin kauas.

Taloyhtiöissä kannattaa vakavasti pohtia tietoliikenneyhteyksien nykyaikaistamista. Halvinta ja näppärintä valokuituverkon rakentaminen on vanhoissa taloissa linjasaneerauksen yhteydessä ja uudiskohteissa heti rakennusvaiheessa. Rahallinen säästö voi olla helposti kaksin- tai kolminkertainen verrattuna siihen, että valokuitu vedetään koteihin erikseen omana projektinaan. Sama koskee tietysti myös sähköremonttia: eli kun uusitaan putket, kannattaa uusia myös sähköistysratkaisut.

Operaattoreiden hulppeat lupaukset satojen megojen laajakaistayhteyksistä eivät aina toteudu. Ei riitä, että operaattori tuo valokuidun taloon asti, ammattitermein liityntäverkkoa pitkin talojakamoon. Vaikka taloon tulisi kuinka nopea yhteys tahansa, hiipuu vauhti siinä vaiheessa, kun yhteys alkaa kiemurrella vanhaa sisäverkkoa pitkin koteihin. Lupaus 100 megan yhteydestä ei välttämättä toteudu vanhalla kupari-, saati puhelinverkolla, vaan valokuidun pitää tulla jokaisen asuntoon perille asti.

Myös Euroopan unionissa on havahduttu verkon kapasiteetin kasvutarpeisiin. Uutta direktiiviä sovitellaan parhaillaan kansalliselle tasolle. Tämän lehden mennessä painoon alkuvuodesta hallituksen esitys laeiksi verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä sekä tietoyhteiskuntakaaren muuttamisesta on eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa, joka antaa siitä mietintönsä, minkä jälkeen asia etenee täysistuntoon. Tavoite on, että laki tulisi voimaan tämän vuoden heinäkuussa.

Jos lakiehdotukset tulevat voimaan nykymuodossaan, niin taloyhtiöt velvoitetaan rakennuttamaan valokuituverkko tiettyjen suurten remonttien yhteydessä, paitsi jos taloyhtiössä on jo vähintään 30 megabitin siirtonopeuden mahdollistava sisäkaapelointi. Olemassa olevan yhteyden mittauttaminen ei maksa paljon, mutta saman tien voidaan varautua tuleviin tarpeisiin ja uusia verkko suoraan ilman väliarvioita.

Uudiskohteissa valokuituverkko on jatkossa rakennettava aina suoraan, jos lakiehdotus toteutuu kaavaillun mukaisena. Lainsäädäntö on vielä keskeneräinen, mutta sen tavoite on oikea: se, että asia hoidettaisiin fiksusti kerralla kuntoon. Se on loppupelissä sekä edullisin, tehokkain että tavalliselle netin käyttäjälle paras ratkaisu.