WLAN-verkko kotiin

20.3.2014

Onko kotonasi laajakaistayhteys, jota haluaisit hyödyntää useammassa eri päätelaitteessa tai muuallakin kuin vain työpöydän ääressä? Langaton lähiverkko on ratkaisu molempiin ongelmiin.

Langaton lähiverkko eli WLAN (Wireless Local Area Network) on 2, 4 tai 5 gigahertsin radiotaajuudella toimiva vaihtoehto perinteiselle, kaapeleilla toteutettavalle lähiverkolle. Kodin langattoman verkon rakentamisen lähtökohtana on laajakaistainen internet-yhteys, minkä lisäksi tarvitaan sen kanssa yhteensopiva modeemi, langaton reititin sekä verkkoon liitettäväksi aiottujen päätelaitteiden langattomat verkkosovittimet.

WLAN-verkko kotiinAivan ensimmäiseksi kannattaa selvittää jo valmiiksi käytössä olevien laitteiden ominaisuudet. Kodin laajakaistayhteyden mukana hankittu modeemi saattaa nimittäin sisältää jo valmiiksi myös langattoman reitittimen, jolloin erillisen laitteen hankkiminen ei ole tarpeellista. Jos kodin pääasiallisena internet-yhteytenä puolestaan toimii mobiililaajakaista, hankittavan langattoman reitittimen täytyy tukea myös tämän kaltaista yhteysratkaisua.

Nykyään suuri osa laajakaistayhteyksien mukana tarjottavista DSL- ja kaapelimodeemeista sisältää jo valmiiksi langattoman verkon rakentamiseen tarvittavat ominaisuudet. Vanhempien liittymien mukana hankittu modeemi saattaa tarvita seurakseen erillisen langattoman reitittimen. Helpoiten asia selviää tutustumalla modeemin mukana toimitettuihin käyttöohjeisiin, tai ottamalla yhteyttä oman laajakaistapalvelun tarjoajaan.


Tarkista kannettavan nopeusluokka

Laitetta ostaessa kannattaa aina varmistaa, että laite pystyy toimimaan samassa nopeusluokassa verkon langattoman reitittimen kanssa. Langattomien verkkokorttien nopeudet vaihteleva 11 ja 300 Mb/s välillä. Langattoman reitittimen asetuksia pääsee useimpien laitteiden kohdalla muokkaamaan kirjoittamalla reitittimeen liitetyn tietokoneen internet- selaimen osoitekenttään reitittimen IP-osoitteen numeron. Tarkemmat ohjeet asetusten muuttamiseen löytyvät reitittimen mukana toimitetuista käyttöohjeista. Asetusten muuttaminen langattoman reitittimen käyttöönoton yhteydessä voi kuitenkin vaatia tietokoneen liittämistä reitittimeen verkkokaapelin välityksellä.

Jokainen päätelaite tarvitsee langattoman verkkosovittimen WLAN-verkon hyödyntämistä varten. Lähes kaikki nykyaikaiset kannettavat tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet sisältävät sen jo valmiiksi. Pöytätietokoneet sen sijaan saattavat vaatia erillisen, esimerkiksi tietokoneen USB-porttiin liitettävän langattoman verkkosovittimen.


Muista suojata verkko

Koska langaton kotiverkko toimii yleensä myös jonkin matkaa kodin seinien ulkopuolella, kutsumattomien vieraiden pääsy verkkoon kannattaa aina estää. Tämä tapahtuu määrittämällä verkolle langattoman reitittimen asetuksista oma suojausavain, mitä ilman yksikään päätelaite ei voi liittyä kyseiseen verkkoon.

Suojauksen tyypiksi kannattaa valita kaikkien uudempien laitteiden tukema WPA tai WPA2. Vanhempaa WEP-salausta suositellaan käytettäväksi vain jos jokin langattomaan verkkoon liitettävistä vanhemmista laitteista ei tue uudempaa suojausta. Myös langattoman reitittimen asetusten muuttamiseen tarvittava tunnus ja salasana on hyvä vaihtaa samalla kun laite otetaan käyttöön.

Kun verkon vaatimat tekniset laitteet on saatu toimintaan, jäljellä on enää yhteyden käyttöönotto kodin eri päätelaitteissa. Tarkemmat ohjeet yksittäisten päätelaitteiden liittämiseksi langattomaan verkkoon löytyvät kyseisten laitteiden käyttöohjeista.

Jos langattoman verkon pystyttäminen tuntuu vaikealta, apua saa useimmista langattomia verkkolaitteita myyvistä tietokone- ja elektroniikkaliikkeistä. Myös useimmat laajakaistayhteyksiä myyvät yritykset tarjoavat kuluttajille valmiita, avaimet käteen -tyyppisiä asennuspalveluita. Isoimmilla paikkakunnilla voit kääntyä myös mpy-digitalkkaripalvelun puoleen; www.mpy.fi.


Marko Honko, teksti