Turvatekniikka tuo kotiin mielenrauhaa

1.3.2019

Vain pieni tarra ulko-ovessa kertoo kodin turvajärjestelmästä. Sen nähdessään tulijasta on jo valvontakameran kuvaa asukkaan älypuhelimessa. Myös oven älylukkoa ja murtoilmaisujärjestelmää voi etäohjata ja valvoa.

Sähköionfon tekninen asiantuntija tekninen asiantuntija Veijo Kauppi seuraa työssään turvatekniikan kehitystä. Muuttaessaan neljä vuotta sitten uuteen pienkerrostaloasuntoonsa Pohjois-Helsingissä asiasta tuli hänelle henkilökohtainen haaste.

– Jo asunnon sijainti maan tasalla edellytti kodin turvajärjestelmän miettimistä. Lisäksi pidän kaikenlaisesta tekniikkaan liittyvästä pohdinnasta ja puuhastelusta. Olen esimerkiksi rakentanut Kimi Räikkösen Formula 1-maailmanmestaruusauton pienoismallin.

Kun Kauppi mietti kotinsa ratkaisuja riskien näkökulmasta, turvajärjestelmän pääpiirteet hahmottuivat. Ensisijaisesti hän halusi kameran valvomaan asunnon sisääntuloa, murtoilmaisujärjestelmän ja koodi- eli älylukon ulko-oveen. Nyt kokonaisuuteen kuuluvat myös sähköpistorasioiden ohjaus, ovi- ja liiketunnistimet, kosteusmittari astianpesukoneen alla, palovaroittimet, paloturvakaapin hälytys ja ulkolämpötilan mittaus – kaikki kännykän päässä ja valtaosin etäohjattavia.

Autotallissa noin 100 metrin päässä on lisäksi erillinen murtoilmaisujärjestelmä ja oma älylukko. Asunnon ja autotallin tiedot ja yhteydet perustuvat Bluetooth-tekniikkaan, toimivat samalla matkapuhelinsovelluksella ja ovat vahvasti salattuja.

 
Ratkaisut pysyvät visusti piilossa

Kauppi myöntää, että oikeiden ratkaisujen löytäminen vei aikaa.

– Koska asuntooni ei rakentamisvaiheessa voinut tehdä langallisen järjestelmän vaatimia kaapelointeja, keskityin langattomien ratkaisujen haarukointiin. Niissäkin oli runsas valikoima, josta etsin hinnaltaan ja toiminnoiltaan järkevää kokonaisuutta.

Ensimmäiseksi löytyi sopiva murtoilmaisujärjestelmä, sitten kamera ja lopuksi älylukko.

– Murtoilmaisujärjestelmään voin valita erilaisia hälytysasteita ja -toimintoja. Järjestelmä hälyttää heti, jos joku rupeaa rynkyttämään ulko-ovea tai ikkunoita. Kamera kuvaa kaiken liikkumisen ulko-oven tuntumassa ja hälytysjärjestelmään kytketty älylukko mahdollistaa ulko-oven avaamisen etänä tai koodin avulla, Kauppi esittelee.

Mikään kodin ratkaisuista ei kuitenkaan pistä silmään. Esimerkiksi terassin kattoon asennettua kameraa luulee helposti valaisimeksi. Kodin ja autotallin ovissa murtoilmaisujärjestelmän ohjausyksiköt ja älylukon tekniikka kätkeytyvät sisäpuolelle, ulkopuolella on mekaaninen avainpesä. Ovet siis avautuvat tavallisellakin avaimella.

Selvitä huolella tarpeet ja tarjonta

Kodin turvajärjestelmä tarkoittaa huoletonta turvallisuutta. Järjestelmä voidaan toteuttaa joko liitettynä jonkun palveluntarjoajan hälytyskeskukseen tai ilman sitä. Kauppi valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

– Haluan itse hallinnoida järjestelmää alusta loppuun. Mahdollinen hälytys menee tekstiviestinä vain minun ja vaimoni matkapuhelimiin.

Kaupin kodin turvajärjestelmä maksoi yhteensä noin 1200 euroa. Kustannuksia kertyi laitteiden hankintavaiheessa, minkä jälkeen laitteiden hinnat ovat vielä halventuneet. Järjestelmän käyttö ei maksa juuri mitään.

Turvajärjestelmiä harkitsevaa Kauppi kehottaa aloittamaan omien tarpeiden kartoituksesta, tarjonnan tutkimisesta ja vertailujen tekemisestä.

– Ihan ensimmäiseksi pitää miettiä, mitä tarvitsee ja miksi. Apua tarjoaa Turva-alan yrittäjät ry:n sivusto, jossa on julkaistu kiinteistö- ja tilaturvallisuuden sekä teknisen turvallisuusvalvonnan oppaita. Sivustolta löytyy myös jäsenyritysten aluekohtainen haku.

– Hyvät alan ammattilaiset osaavat etsiä kuluttajille sopivia ratkaisuja. Tarjous toki kannattaa pyytää ainakin parilta urakoitsijalta.

 
Langalinen vai langaton järjestelmä?

Hämeen Lukko oy myy ja asentaa sekä langallisia että langattomia murto- ja hälytysjärjestelmiä. Yksityishenkilöt hankkivat niitä enimmäkseen omakotitaloihin ja kesämökeille.

– Kaikki lähtee liikkeelle asiakkaan tarpeista. Pääsääntöisesti käymme pai-kan päällä katsomassa ja kartoittamassa paikat, tarpeet ja tekniset mahdollisuudet. Asennuksen päätteeksi annamme vielä selkeän käyttöopastuksen, kertoo myyntipäällikkö Pasi Rantamäki.

Jotta järjestelmä saadaan toimimaan rakennuksen ulkopuolellakin, laitteet tarvitsevat sähköä ja sopivat asennuspaikat. Rantamäki muistuttaa myös aitaamisen merkityksestä.

– Aita estää esimerkiksi peuroja tulemasta pihapiiriin ja vähentää siten liiketunnistimen aiheuttamia turhia hälytyksiä. Jos aidan ylittää ihminen, hän taitaa tietää olevansa luvattomilla asioilla.

Rakennettavaan taloon Rantamäki ehdottaa ensisijaisesti langallista järjestelmää, olemassa olevaan rakennukseen langatonta. Perusteina ovat järjestelmän toteutuskustannukset ja käyttövarmuus.

– Langallisen järjestelmän pystyy rakennusvaiheessa toteuttamaan edullisemmin kuin langattoman järjestelmän. Kannattaa myös muistaa, että langallinen järjestelmä vaatii vain vähän huoltoa. Toisaalta taas valmiiseen rakennukseen ei yleensä enää kannata asentaa langallista järjestelmää.

Perustasosta päivityksiin ja täydennyksiin

Keskikokoisen omakotitaloon sopiva peruspaketti sisältää kaksi tilavalvontaa tekevää liiketunnistinta, kaksi oven avaamisen ilmoittavaa ovikytkintä ja ohjausyksikön. Asennettuna tällainen langallinen tai langaton järjestelmä maksaa pyöreästi tuhat euroa.

Hälyttämisen perustasoa edustaa paikallishälytys, joka päräyttää järjestelmään kytketyt sireenit soimaan paikan päällä. Yleisimmin asukas ohjaa hälytyksen myös soittona tai tekstiviestinä haluamiinsa matkapuhelimiin.

Kaikkein järeimmissä ratkaisuissa hälytys menee suoraan vartiointiliikkeeseen tai järjestelmää myydään hälytyskeskuspalvelut kattavana pakettina.

Moni asiakas haluaa kotinsa turvaksi muutakin kuin murtohälyttimen. Rantamäen mukaan yleisintä on liittää kokonaisuuteen kameravalvonta sekä savu-, lämpö- ja häkäilmaisimia. Valintoja tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisuuteen päivittää ja täydentää järjestelmää ja laitteita tarpeen mukaan.

– Mitä enemmän kokonaisuuteen kuuluu, sitä enemmän vaaditaan myös tietoturvalta, Rantamäki huomauttaa.

Tietoturvan tulee olla kunnossa niin pilvipalveluissa ja laitteiden välisissä yhteyksissä kuin asiakkaan asettamissa käyttökoodeissa. Missään laitteessa ei saa asennuksen jälkeen käyttää oletuskäyttäjänimeä ja -salasanaa. Palomuuri tarvitaan, mikäli järjestelmään ollaan yhteydessä internetin kautta.


Turvasuojaus vaatii asentajalta elinkeinolupaa =>