Valaistuksen suunnittelu lähtee asukkaan tarpeista

6.3.2015

Valaistus on tärkeä osa asunnon toimivuutta ja tunnelmaa. Valaistusratkaisujen etsiminen lähtee aina asukkaan tarpeista ja toiveista.

Valaistuksen suunnittelu uusissa kohteissa kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin projektin alkuvaiheessa,
jolloin voidaan vielä vaikuttaa esimerkiksi rakenteellisiin asioihin kuten erikorkuisten kattojen
hyödyntämiseen epäsuorassa valaistuksessa. Valaistusta lähdetään aina suunnittelemaan asukkaan
toiveiden mukaisesti asunnon ehdoilla.

– Hyvä ja toimivavalaistus saadaan yhdistämällä hyvä yleisvalo ja harkitusti korostamalla valolla haluttuja kohteita. Epäsuora valo on ollut jo jonkin aikaa yksi suosittu tapa toteuttaa joko ihan
yleisvalaistusta tai tunnelmavalaistusta, Decolight Oy:n valaistussuunnittelija Anna Tuohimaa
opastaa.

Toinen nähtävillä oleva trendi on ulko- ja sisätilojen yhdistyminen. Osa valaisimista sopii sekä sisä- että ulkotiloissa käytettäviksi, ja kun vaikkapa terassille johtavat ovet ja ikkunat avataan, häilyy ulko- ja sisätilojen raja niin kalustamisen kuin valaistuksenkin suhteen.Valon suuntaus vaikuttaa tunnelmaan

Ylös sekä alas suunnatulla valolla huonekorkeus saadaan näyttämään todellista korkeammalta.Viime kesänä Tuohimaan suunnittelemiin valaistusratkaisuihin pääsi tutustumaan Jyväskylän
asuntomessujen Villa Lumouksessa.

– Kohteen valaistussuunnittelun lähtökohtana oli toteuttaa monipuolinen valaistus, johon kuuluu hyvä säädettävä yleisvalaistus, epäsuora valaistus sekä kohde- ja korostusvalaistus, Tuohimaa kertoo.

Asunnossa on saatu valon suuntauksella toteutettua kuhunkin huoneeseen sopiva tunnelma. Useissa huoneissa on käytetty samaan aikaan ylös ja alas suuntaavia valoja, jolloin huonekorkeus saadaan näyttämään korkeammalta. Ylös-alasvalot sopivat mainiosti myös käytävätilojen ja muiden kulkuväylien valaisuun.

Asunnon kotiteatteri- ja musiikkihuoneessa tunnelma rauhoittuu alaspäin suunnatulla valaistuksella. Toisessa makuuhuoneessa yleisvalaistuksesta pitää huolen komea kattokruunu, jonka lisäksi huoneesta löytyy sängynpäätyvalot, jotka on varustettu kevyellä tunnelmavalolla sekä lukuvaloksi sopivalla kohdistavalla ledillä.


Lasipintaisissa tiloissa valaistuksen himmennettävyys on tärkeä ominaisuus.Ledispotteja saunan hämyyn

Kohteen saunaosaston runsaat lasipinnat tuovat omat haasteensa valaistukselle. Valon säädettävyydellä on suuri merkitys, jotta kirkkaat valot suihkutiloissa eivät vie tunnelmaa saunan puolelta. Saunaosaston valaistus on toteutettu LED-spoteilla, jotka ovat säädettävissä yksi kerrallaan.

Keittiössä tila on jaettu valaistuksella eri osiin. Kaappien alapuolisilla ledinauhoilla saadaan riittävän hyvä valo tarkkuuta vaativiin töihin. Keittiön keskellä olevaa saareketta valaisee taas kaksi isoa
kattovalaisinta, joiden kuvut kohdistavat valon työtilan askareille. Kaappien yltä kajastaa epäsuoraa valoa tunnelman luojana.