Valaistus jatkaa talotekniikan paalupaikalla

4.5.2020

Sähköala-lehden pääkirjoitus 5/2020.Kai Puustinen

Ledien aloittaessa maailmanvalloitustaan parikymmentä vuotta sitten, jouduttiin leditekniikan kattavuusennusteita korjailemaan ylöspäin vähän väliä. Perinteisten valonlähteiden myynnin vähentymisestä oli erilaisia arvioita, joista osa ulottui hyvinkin kauas tulevaisuuteen, kuten vielä tämän vuoden helmikuussa perinteisten kasvokkain käytävien kokousten vähentymisen ennusteet.

Nyt ledit ovat jo kaikkialla, ja uudiskohteita sekä saneerauksia talotekniikan saralla ei enää muilla vaihtoehdoilla juuri mietitäkään. Valaistuksen rooli energiansäästössä on kuitenkin edelleen merkittävä; painopiste on siirtynyt itse valaisimesta valaistuksen ohjaukseen, läsnäolotunnistukseen, automatiikkaan ja tekoälyyn. Sekä tiennäyttäjäksi muille talotekniikan osa-alueille.

Enää ei ole kyse siitä, pitäisikö valaistusta ohjata energian säästämiseksi sekä asuin- ja työolosuhteiden parantamiseksi. Valaistuksen ohjauksen automatiikka kuuluu niihin osiin rakennusten suunnittelussa, joissa rakennuttajat tietävät investointien kannattavan ja siksi niihin myös panostetaan. Nyt lienee kyse enemmänkin siitä, kuinka paljon ohjausteknologia laajentuu koskemaan muita talotekniikan osa-alueita. Valaistuksen tarve kun on kiinteässä yhteydessä muunkin tekniikan käyttöön.

Valaistuksen käyttö elämysten tarjoajana, kaupan monipuolisempana edistäjänä ja turvajärjestelmien tukena on täysin arkipäivää ja uuden sukupolven leditekniikan ansiosta myös entistä helpompi hoitaa muuntuvilla valaisimilla, kunhan ohjausjärjestelmät ovat kunnossa.

Värien ja äänten sekä tuoksujen yhdistelmiä on käytetty jo vuosikymmeniä. Uuden tekniikan ansiosta valaisin ei ole enää joka paikassa vain tiettyä luksimäärää tuottava laite, vaan osa vaikkapa elämyksellistä tai toiminnallista hissin seinäpaneelia. Valaisin, valoa tuottava pinta tai näyttö ovat erityisesti kauppaan, hotelleihin ja elämysteollisuuteen liittyvissä ratkaisuissa usein yksi ja sama tuote.

Ihmisvirtojen ohjailussa joko kaupallisissa tai turvallisuuteen liittyvissä tarpeissa erilaiset yhdistelmäratkaisut ovatkin jo osa haluttua toiminnallisuutta rakennuksissa. Valaistuksen ja tuoksun yhdistelmää on käytetty jo vuosia Heathrow´n lentoasemalla matkustajien siirtymisreiteillä, jotta suurten ihmismassojen siirtyminen olisi sujuvaa ja mahdollisimman miellyttävää ahtaissa käytävissä. Hätätilanteessa oikein rakennettu toiminnallisuus ohjaa kaikkien aistien yhteispelillä ihmiset ulos oikeita reittejä mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti.

Valaistus on ollut ohjauksen avulla jo pitkään suunnannäyttäjä uuden teknologian mahdollisuuksille talotekniikassa. Valaisimen automaattisesta syttymisestä ja sammumisesta on kuljettu kohti rakennuksen funktiota tukevaa ja käyttäjälähtöistä automaatiota, jossa energiansäästö saadaan siitä, että rakennus toimii käyttäjiä varten vain silloin kun tarvitaan. Valaistuksen kautta järjestelmät ovat jo olemassa ja esimerkiksi KNX-verkon avulla voidaan ohjata niin lämmitystä, jäähdytystä, kulkuväyliä kuin tietoliikenneyhteyksiäkin.

Valaistuksen kehityksen seuraaminen ei siksi olekaan vain yhden tuotealueen etenemisen tutkailua, vaan talotekniikan kärkietenijän mahdollisuuksien tarkkailua. Muun talotekniikan kannattaa seurata, matkia ja tehdä yhteistyötä, jotta saamme muutkin osa-alueet yhtäläiselle tasolle. Silloin talotekniikka vasta herättää rakennuksen kuoret siihen tehtävään, mitä sen käyttäjät kulloinkin tarvitsevat ja haluavat. Energiaa säästäen. Inspiroivia lukuhetkiä uusimman Sähköala-lehden parissa!

  

Kai Puustinen, päätoimittaja