Ottaisitteko rokotteen?

3.6.2020

Sähköala-lehden pääkirjoitus 6-7/2020.
Kai PuustinenIlmastonmuutoksen seurauksista yksi yleisesti hyväksytty, joskaan ei haluttu, lopputulema on ääriolosuhteiden lisääntyminen.

Suomen olosuhteissa ja sähköalan kannalta olennaisimpia lienevät sähköverkkojen myrskytuhot ja salamaniskujen aiheuttamat ongelmat talojen sähkölaitteille.

Sähköisille impulsseille herkkien laitteiden määrä on lisääntynyt merkittävästi tällä vuosituhannella. Kuitenkaan näiden laitteiden suojaamiseen ei ole kovin laajasti herätty kesämökkien ja omakotitalojen osalta.

Jos laitetaan toiselle puolelle vaakaa näissä kiinteistöissä olevien laitteiden hinta ja korjaamisen tai vaihtamisen vaiva ja toiselle puolelle sähköpääkeskukseen asennettavan ylijännitesuojan kustannus, taitaa päätös olla yksittäisen omistajan kannalta hyvin helppo.

Omalta osaltani ainakin asia tulee aina mieleen vasta silloin, kun myrsky ja salamat ovat jo katon päällä. Ja myrskyn jälkeen ihmismieli toimii niin, että eihän tässä mitään tapahtunut taaskaan. Eikä asian eteen edelleenkään tule tehtyä mitään. Vakuutukset ovat olemassa, mutta ennaltaehkäisy olisi tässä tapauksessa hyvin helppoa.

Eikä tätä palvelua tarvitse myydä edes pelottelulla, vaan kylmillä faktoilla, joiden pohjalta omistajat voivat helposti tehdä oman riskinottotasonsa mukaisen päätöksen. Vastakkain ovat joidenkin satojen kustannus suojauksesta sekä laitteiden vahingoittuminen.

Vaikka osumaprosentti ei ole merkittävän iso, ottaisitko silti rokotteen? Helppo kysymys esittää tänä kesänä.


Kai Puustinen, päätoimittaja