Kaikki verkossa

10.9.2020

Sähköala-lehden pääkirjoitus 9/2020.
Kai PuustinenDigitalisoitumisen aste on kuluneen vuoden aikana lisääntynyt merkittävästi. Megabittien määrän kasvua merkittävämpi tekijä on ollut työntekoon monella alalla pölähtänyt kulttuurin muutos, kun yhtäkkiä  aiemmin käytössä olleen pienen etäilyn sijaan onkin hoidettava aivan kaikki työhön liittyvä verkon kautta. 

Yritysverkot ja -yhteydet, joissa suuret tietomassat liikkuivat jouhevasti, muuttuivat suureksi joukoksi kevyitä kuluttajaliittymiä. Tämä nopea muutos tuo mukanaan joukon uusia haasteita ja ongelmia. Data ei liiku halutulla tavalla, jos lähimpään tukiasemaan tai liityntäsolmuun ei ole kunnon yhteyttä. Ja nopeutta tukiasemasta eteenpäin luonnollisesti määrittää siihen tuleva kaapelointi ja sen kapasiteetti.

Mikäli nämä eivät ole olleet kunnossa, ei verkkopalavereissa kaikki ole sujunut mutkattomasti. Etätyö laajasti niissä töissä, joissa se on mahdollista, on tullut jäädäkseen. Työkalut ja mahdollisuudet datayhteydellä tulevat paranemaan entisestään ja hetken kuluttua ihmettelemme, kuinka alkeellisilla toiminnoilla sitä tultiinkin toimeen  koronavuonna  2020. 

Webinaarit ja verkkokurssit laajentavat sekä osanottajien joukkoa että verkon kapasiteetin tarvetta. Ilmiöksi on noussut kaupungistumisen hidastuminen ihmisten huomatessa, ettei tarvitse matkustaa toisten luo pystyäkseen tekemään omaa työtään. Mikäli tämä on oikeasti edes osaksi tulevaisuutta, on syytä kehittää datayhteyksien laatua muuallakin kuin suurissa taajamissa.

5G:n sanotaan tuovan paljon uusia mahdollisuuksia digityöhön. Näin varmaan onkin, mutta telealaa lukuun ottamatta moni ei taida vielä tietää, että 5G tulee lähelle vain silloin, jos on olemassa laaja ja kattava fyysinen optinen liityntäverkko. Tämä on iso työ, joka toteutuu markkinaehtoisesti varmasti suurissa kaupungeissa, mutta monessa etätöihin muuten kelpaavassa kohteessa ei. Jos ei tule moottoritietä, ei taida tulla moottoritien liittymiäkään eli 5G:tä – ainakaan lähivuosina.

Kuiturakentaminen tullee uuteen mietintään niissä paikoissa, joissa se on käytännössä ainoa mahdollisuus tasalaatuiseen ja nopeaan yhteyteen. Mikäli haluamme työskennellä täysipainoisesti verkossa, meillä pitää olla yhteydet kunnossa. Lisäksi työpaikan VPN-yhteydet ovat varmasti monessa organisaatiossa mitoitettu pienempään etätyötoimintaan kuin nyt on ollut.

Etätyö tarvitseekin investointeja vielä laajasti, jotta voimme aidosti olla tehokkaita myös verkossa. Epäilenpä, että ohjelmistopuolellakin olemme  vasta alkutaipaleella, joten myös sinne on varattava budjetissa rahaa. Kaikesta huolimatta rahalle saataneen vastinetta. Verkossa olemme kaikki ja siihen on sopeuduttava. Sähköalan syyskuun numerossa tutustut teleurakoitsijalle asetettuihin vaatimuksiin sekä kuitujen ihmeelliseen maailmaan. Hyviä lukuhetkiä!


Kai Puustinen, päätoimittaja