Alan mielestä

18.2.2016

Tuli taas koettua ”Jyväskylän henki”, joka Tiinan mielestä tuoksui kotona ihan samalle kuin aina ennenkin, vanhalle viinalle ja tupakalle.

Yhtä kaikki, hauskaa oli ja näytteilleasettajat olivat taas ylittäneet itsensä, satsanneet siihen malliin, että oksat pois. Koulukummiksi kuoriutuneen Liitonmiehen kanssa oli pakko vääntää alan koulutusasiat kuntoon.

Kyllä tuli liiton tiskillä ”Arton malli” selväksi ja se, että ammattikoulun ensisijainen tarkoitus on kouluttaa työmiehiä, alan ammattilaisia, ei turvata kaikille jatko-opintokelpoisuutta, eikä taluttaa ketään, jonka lahjat viittaavat enemmän halkotarhan kuin tanssilattian suuntaan, putkesta läpi yrittäjille riesaksi.

Vierestä seurasin, kun Sähköinfon nouseva kyky esitteli Febdok-ohjelmaa. Ihmetystä herätti jonkin kuulijan tietämättömyys sähkösuunnitelmaan sisällytettävästä suojaustarkastelusta.

Toisaalta, pienkohteen suunnitelmista ei pyydetyillä korvauksilla ole niitä juuri varaa tarkastellakaan, eikä muutamalla satasella tehdyillä paperinipuilla muutenkaan saa vertailukelpoista tarjousta. Sitähän sitten saa, mitä tilaa.

Kyllähän näitä riesoja osataan ihan itsekin luoda, pakkaa pannaan sekaisin kaikenlaisilla franchising- ja kevytyrittäjyyskuvioilla. Vahva tunne on, että palveluiden tarjoajillakaan ei taida pelisäännöt olla selvillä, ainakin jos lehtijutuista ja mainoksista voi jotain päätellä.

Liitonmiehen mielestä uhrit (palvelujen käyttäjät – Tiinan huomautus) tai niiden käyttöä harkitsevat ovat ainakin ulalla, sen verran on kuulemma asiasta liitosta kyselty ja palvelun tuottajien puheita puhelimessa siteerattu. Vastuut ja työskentelylle asetetut vaatimukset ovat ainakin tukevasti hukassa. Ei tunnu paljon vastuu tarjoajia painavan, eikä toiminta valvojia kiinnostavan.

Paljon on tullut työntekijäliittoa parjattua – ja aina syystä – mutta nyt nostan hattua, kun sielläkin toimintamalleja pidetään harhaanjohtavina ja vastuita vääristävinä, tosin vaan asentajien kannalta, mutta kuitenkin. Kaikkien kannalta vääristävinä niitä pitävät ainakin Sähköurakoitsijaliitto ja erityisesti erikoisystäväni Valtuutettu tarkastaja.
 

Ryhtiliikettä alalle kuuluttaen

Topi