Golfin kiroja

20.6.2016

Kesä painaa päälle ja työkanta on melkoisen mukavalla tasolla. Ongelmana on, että johtaja- ja päällikkötason henkilöt luikkivat mitä ihmeellisimmillä verukkeilla golfkentille ja terasseille, niin että heitä ei tahdo millään tavoittaa moninaisten työasioiden eteenpäin viemiseksi. Iso Rikas asiasta tuohtuneena totesikin, että johtajan viikoittaiset todelliset työtunnit ovat suorassa korrelaatiossa, elleivät suorastaan samat kuin henkilön golftasoitus.

Valelääkäri Esa Laihon oikeusjuttu herätti paljon keskustelua, kun olimme taas kerran STULin kesäkokousmatkalla; tällä kertaa keväisessä Pariisissa. Syyttäjä vaatii miehelle 15 vuoden vankeutta parista taposta ja useasta ruumiin vamman tuottamuksesta. On tuo sitten totta tai ei, mutta tilastollisesti Laiho ei ole tehnyt sen enempää kohtalokkaita ja vähemmän kohtalokkaita hoitovirheitäkuin keskimääräinensuomalainen laillinenkaan lääkäri.

Aivan omiin mittasuhteisiinsa syyttäjän vaade muuttuu, kun sitä vertaa viranomaisen ja oikeuslaitoksen suhtautumiseen oikeudettomiin sähköasennuksiin. Niissä mahdollisuus tuottaa kuolemaa ja ruumiinvammaa on vähintään samaa luokkaa kuin valelääkärillä, minkä lisäksi tulee vielä kaupanpäällisinä mahdolliset tulipaloista seuraavat suuret taloudelliset vahingot. Mutta niihin valvova viranomainen suhtautuu resurssien puutteessa varsin köykäisesti ja yleinen syyttäjä ei tietty edes korviaan lotkauta.

Kilpailukykysopimuksen mukaista liittojen välistä sopimusta yritettiin sorvata myös sähköalalle. Aika meni tiukalle, kun alamme työnantajapuolen pari järjestöä käyttivät valtaosan tiimalasin hiekasta sen miettimiseen, kuka neuvottelee ja kenen kanssa, erikseen vai yhdessä. Sillä ei lopputuloksen kannalta sinänsä ollut moistakaan merkitystä, kun Sähköliitto kantoi pöytään omat ehtonsa, joilla ei sitten ollut juurikaan tekemistä itse kilpailukykysopimuksen kirjaimen ja hengen kanssa. Tamperelaisittain nääs! Sopu siitäkin sitten loppujen lopuksi syntyi ja kaipa sen omatuntoa ja vähän muutakin venyttämällä saa mahtumaan KiKy-raamiin.

Onniselta lähti sitten toimitusjohtaja Kesko-kaupan mainingeissa. Toivottavasti se ei tarkoita sitä, että yhtiötä aletaan nopeutetussa tahdissa ”Keskostamaan”. Viimeksi, kun yhtiötä vedettiin vajaat kymmenen vuotta sitten Keskosta tulleen johtajan voimin, niin pieleen meni jokseenkin kaikki päätökset ja asiat, jotka toimitusjohtaja firmassa pieleen saa menemään. Tutkitaan kuitenkin, ennen kuin hutkitaan ja se näkee, joka elää.

Topi