Hiilikaivoksia ja kaapelin pätkiä

13.3.2014

Olimme kavereiden kanssa upealla äijäreissulla halki Australian. Aurinkoa saatiin, kaljaa juotiin ja kolme kengurua ajettiin yön pimeinä tunteina hengiltä.

Nähtävää oli paljon. Näin sähkömiehenä kiinnittyi huomio valtavaan määrään uusiakin hiilikaivoksia. Sen perusteella voisi päätellä, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen hiilidioksidipäästöjä vähentämällä ei noin maailman mitassa taida kovasti edistyä huolimatta EU:n toimista ja kauniista puheista.

Yksi porukasta oli juuri lopettanut urakoinnin. Ei ollut mennyt kolmenkymmenen asentajan firma sovinnolla kaupaksi. Suurin kaupan este kuulemma oli umpipunainen pääluottamusmies. Tämä oli vuosien saatossa karkottanut firmasta ahkeran nuoren väen, sotkenut talon sisäiset suhteet ja karkottanut mahdolliset ostajakandidaatit.

Kassassa oli kuitenkin aiemmilta vuosilta sen verran paljon rahaa, että konkurssikaan ei tullut kysymykseen. Loppujen lopuksi Iso Rikas oli ostanut firman kassan arvolla. Oli vanhamestari sanonut, että kyllä sitä nyt tämäkin asia saadaan järjestykseen, kun on saatu monta muutakin.

Kaupanteon jälkeisenä päivänä olivat sitten Iso Rikas, myyjä ja IsonRikkaan tekninen johtaja astelleet isohkolle urakkatyömaalle. Paikka oli ollut kuin sikolätti: kaapelin pätkiä ja muuta romua levällään. Kun asiasta huomautettiin kärkimiehelle ja asentajille, niin nämä ilmoittivat, että siivoaminen ei kuulu heillä urakkaan.

Asian voisi kuulemma tarkistaa pääluottamusmieheltä tai Tampereelta. Iso Rikas ei tarkistanut. Sanoi sen sijaan irti koko porukan ja ilmoitti ajavansa koko firman alas samalla lailla kuin Mikkelin mies aikanaan Jyväskylässä.

Kalliiksihan tuo tietenkin tulee, kertoili Iso Rikas kahvilla poiketessaan. Lisäsi siihen sitten, että ei köyhää koske ja tulee kuitenkin pitkässä juoksussa halvemmaksi kuin jatkuvajänkkääminen selvistä asioista. Lupasi vielä kertoa sadan kilometrin säteellä kavereiden nimet, ettei kukaan vahingossakaan erehtyisi näitä palkkaamaan.

Reilun kuukauden poissaoloni aikana Tiina oli pyörittänyt meidän firmaa ilman mitään ongelmia. Sinänsä hieno juttu, mutta otti tavallaan vähän itsetunnolle, kun sekä pitkätukka että pääluottamusmies ehdottelivat toimitusjohtajan vaihtamista: sukunimivoisi kuulemma olla entinen, mutta sukupuoli toinen.

Topi