Huolia laidasta laitaan

13.5.2014

Topi päätti toteuttaa yhden lukemattomista pitkäaikaisista unelmistaan ja lähti Ison Rikkaan kanssa pariksi viikoksi Huippuvuorille katsomaan, miten arktinen kevät puhkeaa yöttömässä yössä. Luonnon lisäksi poikia kiinnosti paikalla aiemmin käyneiden kollegoiden kertomukset paikan verovapaudesta. Ison Rikkaan ennakkotiedon mukaan missään maailmassa ei ole tarjolla niin hyvää valikoimaa todella vanhoja vuosikertakonjakkeja ja vieläpä siedettävään hintaan!

Minä taasen painiskelen näiden uusien veronumero- ja urakkatietoraportointien kanssa: Aikaa H-hetkeen pari kuukautta ja pakka levällään kuin ne kuuluisat Jokisen eväät. Kyllä täytyy todeta, että on taas lainsäätäjä sopan keittänyt.

Tavoite harmaan talouden kitkemiseksi on hyvä ja ajatus kaunis. Vaan eipä ole säätäjä ymmärtänyt, millaiseen liemeen tässä urakoitsijat ja verottaja heitetään. Luojalle kiitos, että alan järjestöt palveluyhtiöineen ovat asiaan tarttuneet: viranomaisten tiedotuksen ja järjestelmien varassa edessä olisi täysi katastrofi.

Alueosaston kokouksessa asiasta juteltiin pitkään liiton miesten ja kollegoiden kanssa. Paikalle oli saatu myös kattava edustus taloushallintojärjestelmien toimittajia, jotka tuntuvat olevan viimeinen kanto kaskessa sen jälkeen, kun veronumerot, kulkukortit, työmaarekisterit, sun muut on saatu auttavasti kuntoon.

Meidän urakoitsijoiden havainto oli, että mitä isompi toimittaja, niin sen kankeampi suhtautuminen. Siinä, missä notkeimmille homma jo pelittää siedettävin kustannuksin, niin toiset ovat vasta määrittäneet ison hintalapun tietämättä vielä ihan tarkkaan, että mille. "Pieni on kaunista" on Topin lempilauseita, joka tuntuu pätevän tälläkin kertaa.

Kotona on äidin huolia, joita pitää tässä yksin pohtia, kun Topi on poissa. Kauhistuksen aihe on, että kaiken kolunnut Pitkätukka on viimeisestä lastensa äidistä erottuaan ruvennut saattelemaan meidän esikoistyttöä. Onhan kaveri toki meidän eniten katetta keräävä asentaja, mutta ikäeroa rapiat 15 vuotta ja kaikkea muuta – ei tässä kehtaa edes luetella. No eipä ne aikanaan oma äiti ja isäkään hurraata huutaneet, kun rippikoulukeväänäni Topi alkoi tuunatulla Tunturillaan pärrätä meidän koivukujalla.

Tiina