Iso Rikas keventää kuormaa

27.4.2018

Taas oltiin keväthangilla Levillä hyvässä sähkömiesseurassa. Nousukauden merkit olivat selvät, kun kultaiset Eurocardin kyljet välähtelivät revontulien loisteessa kuin konsanaan 80-luvun lopussa. Kossu putoaa sähkömiehille entiseen tapaan, mutta rinnalle uudeksi suosikiksi näyttää nousseen Napue-gini – aivan erinomainen tuote sekin. Nuoremmat ovat vaihtaneet osan oluesta viiniin, ja joku erilainen nuori yllätettiin itse teossa hotelli Hullu porossa pikkutunneilla jopa siideriä tilaamassa – O tempora, o mores!

Iso Rikkaalla oli Sähköala-lehti mukana ja yhdessä kehuttiin pääkirjoituksen viiltävää analyysiä nykyisen työehtosopimuksen tuhoisasta vaikutuksesta urakoitsijoiden bisnekselle ja Sähköliiton jäsenten työllisyydelle. Kaiken nähnyt Iso rikas kuitenkin esitti mielenkiintoisen tavan hyötyä lakoista. Oli vanha viekas veteraani aloittanut tuotannollistaloudelliset YT-neuvottelut siten, että irtisanomisaika osuu suunniteltujen lakkojen ajaksi. Sanoi tehneensä samoin 80-luvun lakossa ja säästäneensä lähes täysimääräisesti irtisanomisajan palkat! Ei kuulemma kannata tietenkään tehdä, jos palkkalistoilla on vain hyviä miehiä, mutta epäili heti perään, että kenelläpä niitä pelkästään olisi.

Sote lähestyy loppusuoraa ja jos se ei pääse maaliin, niin sitten loppusuoralla kaatuu Sipilän vapaapalokunta. Soten hinnoittelun perusteeksi suunniteltua henkilökohtaista kustannusprofiilia pidettiin hyvänä asiana. Asia alkaa osalle meidänkin porukkaa olla ajankohtainen, kun siirtyminen Ilmarisen ja Varman leipiin lähestyy ja sitä kautta työterveyshuolto häviää alta. Elämäntapaperusteisesti arvioitiin joukostamme, että niin korkeata maksuluokkaa tuskin löytyy, että tämän joukon kaappaamalla pääsisivät yksityiset palvelun tarjoajat voittoja vuolemaan veroparatiiseihin lähetettäväksi. Todettiin, että jos ei nykyinen kabinetti saa tätä valmiiksi, niin vaarana on, että nykyinen auttamatta vanhentunut rahasyöppö järjestelmä jatkaa seuraavat kymmenen vuotta.

Kotiin päästyä olikin sitten taas iso nippu tarjouksia laskettavaksi. Tämä vuosi mennee vielä hyvin, mutta kannattaa jo pikkuhiljaa alkaa henkisesti valmistautua seuraavaan notkahdukseen. En osaa ennustaa tarkkaan, milloin se tulee, mutta onpahan varmasti tällä viikolla lähempänä kuin viime viikolla.

Terveisin; Topi