Jurnutusta määrälaskennasta

19.12.2017

Topi tuli perinteisistä ”puurojuhlista” omalla autolla ja vielä ennen iltauutisia. Tuhisi tullessaan, että eikö enää saunassakaan saa olla rauhassa määrälaskentajurnutukselta. Kymmenen vuotta vanha asia oli taas ponnahtanut pintaan.

Miten se kalustemäärien ilmoittaminen suunnitelmassa voi on niin iso asia, kun valaisimet ja keskuksetkin on suunnitelmissa luetteloitu ja määritelty hankintoja varten valmiiksi, ukko ihmetteli. Niissäkin on melkoinen potti. Ymmärrän Topin suuttumuksen, kun on isojen – joskus vähän liiankin isojen – linjojen mies.

Topi tiesi kertoa, että isot rakennusliikkeet hyödyntävät jo nyt suunnittelussa, suunnittelun arvioimisessa ja työnsuunnittelussa automatisoidun tiedon käyttämiseen perustuvaa tietokonemallintamista eli BIM-tekniikkaa. Liitonmies oli Topille kertonut rakennusalalla meneillä olevasta BIM-projektista ja siitä, että kun sen yhtenä tavoitteena oleva koneluettavuus ja ohjelmistoista riippumaton automatisoitu tiedonsiirron eri järjestelmien välillä joskus toteutuu, se muuttaa monta asiaa.

Tekijöiden mukaan ainakin laskenta tehostuu ja virhemäärä pienenee, niin kuin määrälaskentaprojektinkin yhtenä tarkoituksena oli. Lisäksi väitetään, että tietokonemallinnus toisi myös paremmat urakkasopimukset ja vähentäisi erimielisyyksiä työmaalla.

Ainakin se siirtää merkittävän osan työmailla tehtävistä töistä konttorihommiksi ja tuotantotyötä tehtaissa hallituissa olosuhteissa tehtäväksi. Tavara tulee työmaille aiempaa enemmän valmiiksi koottuina kokonaisuuksina ja muutenkin siirrytään enemmän plug and play -maailmaan. Logistiikastakin puristetaan löysät pois.

Helppo uskoa Topin ja Liitonmiehen juttuja, kun katsoo maailman menoa ja tuntilapuista seuraa, miten vähän niin paljolla työmaalla saadaan aikaan. Tehostamisen tarvetta on.

Ovatkohan työmarkkinamiehet miettineet, miten BIM vaikuttaa urakkahinnoitteluun, kun enenevä osa perinteisistä sähkötöistä tehdään tehtaissa aiempaa suunnitellummin.

Työmaalla osaamisvaatimukset polarisoituvat, kun melkoinen osa muuttuu vähän ammattitaitoa vaativaksi kaapelin vedoksi ja osakokonaisuuksien erilaisilla liittimillä yhdistämiseksi. Ne, joilla on korkeampi ammattitaito, hoitelevat kuukausipalkalla käyttöönotot, ohjelmoinnit ja muut ammattitaitoa vaativat tehtävät.

PS. Topi laittaa loppuun aina jotakin viisasta ja niin nyt minäkin. Kuten Cicero sanoi, O tempora, o mores eli Hyvää joulua kaikille!