Kaikenlaista sekaannusta

26.1.2016

Päätoimittaja soitti minulle ja kertoi tuimasta lukijapalautteesta. Eräs lukija oli suivaantunut Topin Sähköliitolle ymmärrystä osoittavista kommenteista ja epäillyt toimitukseen pujahtaneen stalinistisen myyrän. Kerroin asiasta Iso Rikkaalle, joka loihe lausumahan seuraavaa:

Mielenkiintoista on, että kapitalistit aina selittävät, että ei se ole köyhältä pois, jos rikas on rikas. Samaan aikaan autuaasti unohdetaan, että on yhtä lailla kapitalistin etu, kun duunarilla menee hyvin: riittää maassa ostovoimaa ja pysyvä yhteiskuntarauha takaa yrittämiselle vakaat olosuhteet.

Valtakunnan politiikassa näyttää päällisin puolin olevan menossa kaikkien sota kaikkia vastaan: demarit vastaan Kepu, Stube vastaan oma väki, Soini vastaan Hufvudstadsbladet ja Ville Niinistö vastaan kaikki vähänkään jostain asiasta tolkullisesti ajattelevat.

Pinnan alla toki käydään asiallistakin keskustelua ja vielä ennen kevättä nähdään jonkinlaisen yhteiskuntasopimuksen synty. Varmaan kyllä jollain uudella nimellä, kun tämä vanha on jo niin ryvettynyt taistelun tuoksinassa, ettei siihen voida enää kasvoja menettämättä palata.

Sähköalalla eletään mielenkiintoisia aikoja. Sähköliitto valmistautuu puheenjohtajan vaaliin syksyllä. Vanhojen merkkien mukaan se tarkoittaa sitä, että kukaan ei sovi mitään, kun kaikki kohottavat profiilia esittämällä mahdollisimman kovaa poikaa.

Työnantajaleirissä pakka on edelleen sekaisin vuodentakaisen työsulkuseikkailun jäljiltä ja kehitys menee kovaa vauhtia suuntaan, jossa maassa ei löydy yleissitovan työehtosopimuksen tekijää. Jos näin käy, niin joku urakoitsija voittaa, toinen häviää ja Sähköliitto häviää varmasti.

Antaas kattoo, aikaa on ensi vuoden alkuun, totesi Iso Rikas, joka mukaili Rummukaisen veljesten toteamusta Aapelin kirjasta Siunattu hulluus: Nyt tarvittaisiin oikein viisas mies.

Topi