Kiky-sopimus on vain sumuverho

20.1.2017

Nyt, kun Pitkätukka on hevi-tiskin hoitajan kengittämisen jälkeen alkanut kantaa vastuuta rakkaudenhedelminä syntyneiden kaksosten ja jo aiemmin hommatun isoveljen hyvinvoinnin ohella työkavereidenkin hyvinvoinnista luottamusmiehen roolissa, hoideltiin yhdessä Kikyyn liittyvät asiat pois päiväjärjestyksestä. Tosin vähän myöhässä, kun loppuvuodesta pukkasi keikkaa sen verran paljon ja olihan vielä kummallakin niitä joulukiireitä. 

Sovittiin työntekijöiden aloitteesta, että jatketaan työaikaa ”pekkasista” luopumalla, vaikka Sähköliitto piti tätä menettelyä luottamusmieskirjeessään tuomittavana. Pitkätukka näytti kirjettä minullekin. Allekirjoituksia katsellessani tuli mieleen, että kyseessä oli valtuustovaaleissa hävinneiden hätähuuto. Pidin kuitenkin mölyt mahassani, kun Pitkätukkakin oli kyseisen porukan kannattaja tai ainakin on sanojensa mukaan valtiollisissa vaaleissa ollut. 

Siinä lippuja ja lappuja täytellessä, kahvia juodessa ja Tiinan entisen sulhasen maailmalta joka vuosi lähettämää hedelmäkakkua maistellessa tuli puhuttua laajemminkin Kikystä. Ihmettelin, että minkä takia ne keskusjärjestöt eivät sopineet työajan pidentämisestä, kun kerran sen lyhentämisestäkin olivat sopineet samoin kuin koko Kikystä. Miksi yksinkertaisesta hommasta oli pitänyt tehdä jälleen kerran niin vaikea?

Ei Pitkätukkaa ollut turhaan valittu luottamusmieheksi, selitys tuli häneltä kuin apteekin hyllyltä. 

”Eihän Kiky ole pelkästään työajan jatkamista, vaan siinä hoidellaan samalla palkkadevalvaatio, siirretään pari prosenttia työeläkemaksuja ja työttömyysvakuutusmaksuja työnantajalta työntekijöiden maksettavaksi ja samalla leikataan julkisen puolen lomarahoja, jolla sitten rahoitetaan sosiaaliturvamaksun puolitus."

Työajan pidentämisessähän on kyseessä sumuverho, jolla palkkojen alentaminen hoidettiin. Työajan jatkaminen annettiin ammattiliittojen hoidettavaksi tarkoituksella, että näin menetellen ei monenkaan työaika järkevästi jatku, mutta saadaan aikaan hitonmoinen härdelli, jolla peitetään palkan alennus. 

"Ajattele Topi, jos näin ei olisi tehty, niin olisiko palkan alennus onnistunut. Ei olisi, vaan tilalle olisi saatu melkoinen joukkotapahtuma Rautatientorille, jonne pahaa mieltä olisi tultu pohjolan periltä saakka osoittamaan. Työmarkkinajohtajatkin olisivat oman nahkansa pelastaakseen joutuneet lakkojen uhalla vähintäänkin perumaan koko Kikyn, muuten Suomi olisi mennyt sekaisin.”

Meillä luottamusmies on Luottamusmies.

Terveisin; Topi