Koulutussuunnitelma työllistää mutta ei tuota

11.4.2014

Tiina peri vuosituhannen alkupuolella äitinsä rivitaloasunnon, siistin sähkölämmitteisen kolmion pienestä muutaman asunnon yhtiöstä, jonka asioita hoideltiin vasemmalla kädellä eli talkoilla. Pilkun tarkkana päsmärinä ja talousasiat tuntevana vaimo alkoi hoidella yhtiön asioita kuntoon ottamalla isännöitsijän pestin, vaikka jo ennakkoon oli tiedossa, että palkkana siitä on lähinnä loputon vaatimusten virta.

Kaukaa viisaille miespuolisille hallituksen jäsenille oli jostain tihkunut tietoa pelastuslain velvoitteesta, pelastussuunnitelman laatimisesta. Ei mennyt ukoille päähän, että vaatimus ei vielä silloin koskenut pieniä, pelkästään asuinkäytössä olevia rivitaloyhtiötä.

Tehtävä se suunnitelma kuitenkin oli, jotta sopu säilyisi. Aikansa pykäläviidakossa seikkailtuaan vaimokulta delegoi homman minulle, kun kerran olen ilmavoimien ylikersantti ja muutenkin mahdottomien tehtävien mies, ainakin jäljestä päätellen.

Ei auttanut muu kuin soitella Liitonmiehelle ja kysellä mahdollista mallia tai muuten veljellistä tai vähintään hengellistä apua ongelmaan. Parin päivän päästä sähköpostiin pärähti täydennettävä malli, josta löytyi ja löytyy yhä kaikki oleellinen, jonka hyvä pelastussuunnitelma sisältää. Pientä ihmetystä tosin herätti suunnitelma kotivaraosiossa runsas lanttujen määrä, jota asiaa Liitonmieheltä tiedusteltaessa selitettiin oivaksi toverihengen nostattamistarvikkeeksi.

Nyt on samalla tavalla vouhkattu niin meillä, kuin naapurin putkifirmassakin, koulutussuunnitelmasta, joka laittaa kerralla ammattitaidon kuntoon ja hoitaa tarvittavat ”lakisääteiset” koulutukset valtion piikkiin.

Liitonmiehen kanssa tutkailtiin vähän ehtoja ja todettiin, että enemmän sillä on vaikutusta konttorin työllisyyteen kuin viivan alle jääviin euroihin. Sen verran työlästä sen laatiminen yritykselle on, varsinkin kun on yritetty vältellä turhia byrokratian kiemuroita pitämällä henkilökunta alle kahdessakymmenessä ja pysyttelemällä muutenkin yt-lain ulottumattomissa.

Ei kymmenellä prosentilla – Tiinan mukaan meillä vajaalla kahdella kympillä / työntekijän koulutuspäivä – kateta suunnitelmiin, selvityksiin ja henkilökohtaiseen seurantaan tuhlattuja euroja ja Tiinan menetettyjä hermoja.

Tuotos-panos -suhdetta tuijotellessa

Topi