Rakettien pauketta ja TES-hämmennystä

26.1.2015

Uusi vuosi vaihtui perinteisin menoin. Olimme Ison Rikkaan vieraana - sähkömiehet, avecit ja seuraavaa sukupolvea - reilun kokoisella porukalla. Sampanjaa kului runsaasti, ruuat olivat hyviä ja kölvit ampuivat raketteja ja pommeja sen, minkä netissä roikkumisen välissä ehtivät. Ikä alkaa jo sen verran painaa, että Tiinan kanssa nukahdimme kohta vuoden vaihduttua ja jätimme lopun riekkumisen seuraavan sukupolven harteille.

TES-tilanne puhututti paikalla olleita urakoitsijoita ja vähän muitakin. Keskeneräisiä asioita ei pitäisi liiemmin kommentoida, mutta kyllä vanhempia konkareita ihmetytti ja kummastutti kuin muinoista pientä kulkijaa tuo koko syksyn ja etenkin joulukuun vatkaaminen.

Sähköliitolta nyt ei mitään positiivista kokonaisuuden ymmärrystä odotettukaan, mutta työnantajapuolen työsulkuajatus oli jotain uutta. Kovalla tohinalla sitä ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Lopuksi sitten kuitenkin todettiin, että eihän tuosta olisi mitään kattavaa syntynyt ja vahingot olisivat olleet itselle suuremmat kuin vastapuolelle, joten ei kun valtakunnan sovittelijan kautta uutta vauhtia tulevan vuoden puolelle.

Joku siinä saunakaljan ääressä mutisi omaan nilkkaan ampumisesta; ainakaan ei neuvottelujen ilmapiiri kovin leppoisalta vaikuttanut välirauhan julistamisen jälkeen joulutauolle lähdettäessä. Saapa nähdä meneekö lapsi pesuveden mukana?

EK:n jäsenyys nyt kuitenkin meni ja yleissitovuus alkaa olla kysymysmerkki. Alan sisäisiä vääntöjä vuosikymmenet seurannut Iso Rikas toivoi sähköalan päättäjille viisautta kuin sotamies Honkajoki aikoinaan Tuntemattomassa sotilaassa Suomen herroille; että eivät löisi päätään Karjalan mäntyyn.

Nyt, jos vaivalla rakennettu yhtenäisyys kadotetaan, niin sitten tulee sellainen repeämä, että sitä ei parsi minkään maailman selvitysmies tai sovittelija kokoon tämän urakoitsijasukupolven aikana! Terveisiä lähetettiin myös Tampereelle: Yleissitova sopimus on periaatteessa myös useimpien työnantajien etu, mutta ei nyt ihan minkälainen tahansa sisällöltään.

Muilta osinhan tilanne on paranemaan päin. Päivät pitenevät ja kyselyjen määrä on kasvussa. Öljyn hinnan pudotus ja viennin pieni virkoaminen kääntävät kauppatasetta plussalle Venäjän viennin putoamisesta huolimatta. Vielä kun Stube ja Ande lopettaisivat populistisen äänten kalastelun ja alkaisivat oikeisiin töihin, niin eiköhän se nousukin käynnistyisi.

 

Terveisin; Topi