Sielunhoitoa

13.4.2017

Elämme kovia aikoja veljeni Topi, huikkasi Liitonmies, kun kurkistin sen huoneeseen nähdäkseni, miten työ maistuu Lapin matkailun jälkeen.

Ei Liitonmiehellä helppoa ole, kun kaiken maailman Kiky-kysymykset ja niihin liittyvät tunarien tulkinnat pyörivät ympärillä kuin kärpäsparvi. Farssi Olkiluodossa sovellettavan työehtosopimuksen ympärillä pyörii ja pyörii, Teknologiateollisuus ja Metalliliitto ovat työehtosopimuksen yleissitovuuden kimpussa, kengät ovat märät ja lausunto lakimiesten lounaaksi syömän ravintolaruoan kelvottomuudesta, joka sekin tuli ihan ilmaiseksi ja pyytämättä, rassaa mieltä. Ei ihme, että silmien lisäksi pää punottaa.

Veljeni Liitonmies, Kiky on yksinkertainen juttu, kun ehdotat, että jatkavat työaikaa kolmannesvuosittain kahdeksalla tunnilla, eivätkä säätele sitä sen enempää. Työtätekeville voi löytää työajan jatkamiseen tekemistä vaikka Sähköinfon verkkokursseista. Oma ehdoton suosikkini on sähkötyöturvallisuus, jonka meidän pojat suorittivat iltatöinään neljässä tunnissa. Halpa tapa hoitaa korttihommat kuntoon, kun koulutusajasta ei tarvitse palkkaa maksaa.

Työehtosopimuksen yleissitovuuden kyseenalaistamisesta sinun ei kannata veljeni paljon tuhkaa päällesi ripotella. Eihän se teidän vika ole, jos vastapuoli ei suostu mihinkään rakentavaan ehdotukseen, puolustaa vaan saavutettuja etujaan kuin Neuvostoliitto mennyttä maailmaa. Käyköhän yleissitovuudelle samoin kuin Berliinin muurille?

Hyvät veljet, aikoinaan tekemänne esitys pitkäkestoisten sähköistysprojektien, ydinvoimalaitosten ja telakoiden sähköistystöistä oli oikeansuuntainen, mutta nykymaailmassa jo riittämätön. Tosin ei sen väliä, eiväthän ”urakkamiehet” sitä sellaisenaan kuitenkaan olisi hyväksyneet ja taitaakin olla parempi niin.

Antaa muiden hoidella isommat hommat ainakin laivoihin, biotehtaisiin ja atomiin liittyvät ja varsinkin atomiin, kun idän suunnalta – vai pitäisikö sanoa, että Välimereltä – on tuo rahan tulo ollut viime aikoina tiukassa.

Saa nähdä, minkälaisen sotkun liitot riidoillaan aikaan saavat. Paljonko töitä siirtyy tehtaisiin, roboteille, vuokrafirmoille ja kaiken maailman karvahattuporukoille.

Topi sanoo, että siinähän se ja Espanjan poika biotehtaalla, että asì, asì.

Terveisin; Topi