Terveisiä Toscanasta

22.8.2014

Hyvää lomanjälkeistä elämää kaikille sähköalan ihmisille ja Sähkömaailman
lukijoille erityisesti. Me olimme Tiinan kanssa pari viikkoa Harrikalla Toscanaa kiertämässä. Tiina viihtyy hyvin takariekkona Toscanan päivämatkat, mutta siirtymätaipaleen Suomesta Via Baltican ja keskisen Euroopan kautta ajelin yksin – tosin kyllä parin muun motoristiurakoitsijan kera.

Pikku hiljaa alkaa Baltiassakin tiet parantua ja tien varret siistiytyä, mutta kyllä vieläkin ero on iso, kun siirtyy entisestä sosialistimaailmasta vanhojen länsidemokratioiden puolelle. Maisema siistiytyy ja kalja kallistuu.

Sähkötukkukauppa Suomessa näyttää viimeisen vuoden aikana siirtyneen uuteen kiivaaseen hintakilpailun aikaan. Uusi aika, uudet johtajat ja uudet kujeet? Markkinat eivät kasva, liikaa konttoreita ja liikaa väkeä, nettikauppa ja rautakaupat painavat päälle.

Urakointipuolella sopeutuminen on hyvässä vauhdissa. Pienessä päässä vanhat sotaratsut sulkevat puotejaan ja lähtevät eläkkeelle ja isossa päässä firmat ostelevat toisiaan. Elämme mielenkiintoisia hetkiä; pian saattaa koittaa aika, kun taas kerran niin sanotusti ”perseitä tervataan” tukkupuolellakin.

Iso Rikas – joka oli jo täysillä mukana 90-luvun alussa – muisteli, että silloin kolmen tukun vanhat herrat tyylikkäästi likvidoivat Huberin ja Suomen Sähkötukun yhteisillä toimenpiteillä, jotka tuskin kestäisivät nykyisen kilpailulainsäädännön mukaista tarkastelua.

”O tempora o mores” ja ”Alea iacta est” lainasi vanha viisas Ciceroa ja Julius Caesaria päättäessään
terävän markkinatilanneanalyysinsä kesähuvilansa terassilla, jonne olimme kokoontuneet perinteisille rapuillallisille.

Valtakunnanpolitiikassa Stube ja Ande harjoittelevat hallitustyöskentelyä. Alku ei ollut järin lupaava,
kun ensi töikseen minihallitusneuvotteluissa panivat haisemaan yhden ”ison miljoonan” Jyrkin ja
Jutan vaivalla kokoon keräämistä sopeutussäästöistä. Pojat luulevat keksineensä ikiliikkujan: nyt
elvytys tapahtuu heidän mukaansa niin, että ensin korotetaan veroja ja sitten korotus perutaan.

Muutenkaan ei jaksa kuin ihmetellä poliitikkojen uskoa, että kun siirretään joku sata miljoonaa
taskusta toiseen, niin sillä sitten maa pelastuu. Vaan se on politiikkaa se; meidän pitää hoitaa tätä sähköurakointia, muistutti Tiina, kun aloin hänen mielestään liikaa pohtia muiden kuin omia asioitani.

Topi