Teslaa tilaukseen

22.10.2014

Ydinvoima etenee ja Vapaavuori ei ollut jäävi. Vihreät ekofasistijohtajansa Niinistö etunenässä on saatu tungettua vassareiden seuraksi opposition perimmäiseen nurkkaan. Olisiko kukaties nyt mahdollista, että tässä maassa saataisiin toteutettua edistyksellistä energia- ja ympäristöpolitiikkaa?

Kun vielä Aalto-yliopiston läpiä päähänsä toistuvasti puhuva fysiikan professori saataisiin eläkkeelle, niin jopa julkinen keskustelukin nousisi joltisellekin järki- ja faktaperustalle.
Edellä esitetty oli lopputulema Lapin ruska- ja linturetken yleispoliittisista keskusteluista syyskuun lopulla. Mukavan turvallinen paikka muuten tuo lappi ukkomiehille tähän aikaan vuodesta: Tiinalle juuri kerroin, että nuorimmat nähdyt vastakkaisen sukupuolen edustajat, henkilökunta pois lukien, olivat hyvinkin äitini ikäisiä ja hän nyt kuitenkin pääsi ripille 50-luvun alkupuolella.

Etelän kollegoiden kanssa puhelimella soitellessa kertoilivat TES-neuvottelujen olevan terhakkaasti käynnissä. Joskus on sanottu, että uudet miehet, uudet kujeet. Sähköliiton kanssa ei juuri mikään tunnu muuttuneen, vaikka jonkin sortin sukupolvenvaihdos on tapahtunut.

Vaatimukset ovat hurjia niin kuin aina ja alan yleinen tuottavuus, kehitys ja maine eivät tosipaikan tulle paina mitään, kun toisessa vaakakupissa on alati pienenevän, TESin mukaan töitä tekevän ja palkkaa nostavan, liiton jäsenkunnan näennäinen etu.
Siinä, missä kommunistivetoinen Rakennusliittokin jo miettii asioita osin kokonaisedun kannalta, niin Tampereen Aleksanterin teatterin pojat painavat päälle 50-luvun kotimarkkina- ja luokkajakoretoriikalla.

”No, neuvottelut nyt ovat aina teatteria, jota esitetään jäsenistön iloksi”, totesi kaiken nähnyt ja kokenut Iso Rikas ja kehotti katsomaan neuvottelutuloksen, ennen kuin lähdetään ihan urku auki toreille ja turuille maailmanloppua julistamaan.
Tiinan liikenevä aika on mennyt uutta lain vaatimaa työntekijä- ja urakkasummaraportointia opetellessa. Melkoinen savotta meidänkin kokoiselle firmalle, kun aina silloin tällöin iskee tuo päätoteuttajankin rooli.

Luojalle kiitos, että koko rakennusala yhdessä ja Suomen Tilaajavastuu Oy erityisesti on panostanut asiasta tiedottamiseen, tulkintojen repimiseen viranomaisilta ja rationaalisiin raportointipalveluihin. Pelkästään lainsäätäjän ja viranomaisten toimin syyskuun alussa olisi ollut täysi katastrofi, niin yrityksille kuin verottajallekin.

Täytyy vain toivoa, että tällä ponnistelulla saataisiin pimeät markkinat hallintaan ja leveämpää leipää rehellisille yrittäjille. Merkkejä tästä jo on. Vielä kun Ukrainan tilanne rauhoittuisi ja pieni markkinoiden kasvu viriäisi, niin mikäpä tässä olisi urakoidessa, kun nytkin kuitenkin sen verran jää viivan alle, että olen uutta Teslaa tilailemassa.

Topi