Myykää köyhille

22.11.2019

Lähdin Ison Rikkaan urakoitsijan yllyttämänä Tampereelle LVI-päiville katselemaan, onko ruoho aidan tuolla puolella vihreämpää. Olen harkinnut myös LVI-urakoitsijaksi ryhtymistä.

Asia on sikäli akuutti, että meidän kylän ykkös-LVI-urakoitsija on eläköitymässä ja hän tarjosi firmaansa ostettavaksi. Kaipa se on ostettava: hyvä firma, jonka kanssa on monissa projekteissa tehty hyvää yhteistyötä ja puolustettu taistelijaparina talotekniikkaa pääurakoitsijoiden riistovaltaa vastaan.

Päivillä Ison Rikkaan melkein yhtä rikas LVI-kollega jakeli nuoremmilleen viisaita neuvoja, miten vaurastua. Erityisesti jäi mieleen ohje ”Myykää köyhille – niitä on paljon enemmän kuin rikkaita”.

Tällä neuvolla ei tällä kertaa niinkään tarkoitettu yksilöitä vaan asunto-osakeyhtiöitä, joista osan kanssa pääsee kaupoille, kun järjestää vähintään sen osan rahoitusta, mitä pankit eivät vakuuksien puutteessa suostu antamaan. Toinen helmi oli ohje omistajille: tärkein tehtävä on pitää huoli, että toimiva johto kasvukiimassaan malttaa olla ottamatta huonoja urakoita.

Päivillä esiteltiin sähkö- ja LVI-liittojen yhdessä laatima talotekniikka-asennuksen strategia. Paljon viisaita asioita ytimekkäässä muodossa. Illalla baarissa sitten alkoi vimmattu spekulointi siitä, mitä tämä tarkoittaa oleville organisaatioille.

Toivotaan päättäjille tässä asiassa malttia, etteivät löisi päätään Karjalan mäntyyn niin kuin Suomi keväällä 1944 ja edellisen sukupolven talotekniikkapäättäjät vuosituhannen vaihteessa. Hiljaa hyvin tulee, sanoi entinen likkakin.

Muutoin meno Tampereella oli kuin Sähköurakoitsijapäivillä konsanaan. Syötiin hyvin ja juotiin riittävästi. LVI-urakoitsijatkin ovat tasaantuneet eikä kukaan ollut toisen kraivelissa kiinni, kuten LVI-puolen Liitonmiehen mukaan oli usein laita vielä parisen kymmentä vuotta sitten.

 

Terveisin; Topi