Rajoitteita päälliköillä

26.9.2019

Olimme taas kerran myöhäiskauden rapuillallisilla Ison Rikkaan mökillä. Joku nuorempi urakoitsija yritti tarjota itseään isännäksi. Vanha mestari palautti nuoren, vaurastumisensa vasta aloittaneen, kollegansa maan pinnalle sanomalla, että sitten ehkä vaihdetaan isäntää, kun sinultakin löytyy oma suihku ja wc jokaiselle eikä tarvitse rikkoa sormiaan täpläravun kovissa kuorissa.

Käytiin siinä jo alkuillasta lävitse Liitonmiehen alustuksen pohjalta järjestön johtajan vaihto. Todettiin sekä uusi että vanha päällikkö tolkun miehiksi: vanha näyttöjen perusteella (tietyin varauksin) ja uusi miehen tuntevien juttujen perusteella (aika näyttää). Molemmilla on omat rajoitteensa: vanhempi ei nauti Chardonnay-valkoviinejä ja nuorempi ei mielellään syö sieniä. Niin tai näin, mutta tehtävän hoidon kannalta ne ovat pieniä murheita.

Iso Rikas muisteli Topin kirjoittaneen keväällä 2007 pakinan otsikolla ”Tyyntä myrskyn edellä” ja päättäneen juttunsa toteamalla, että syksyllä kaikki on toisin. Nyt taitaa historia toistaa itseään. Silloin vaalipaneeleissa puolueet kiistelivät, paljonko on valtiontalouden jakovara. Nyt taas entisen ay-hunni Rinteen johdolla jaetaan ilman jakovaraa ja puretaan kaikin voimin edellisen hallituksen aikaansaamaa tuottavuutta, työhalua ja yleistä aktivisuutta lisäävää säädäntöä. Tämä tulee silmille ensi vuonna ja täysillä seuraavana: Jutta oli Sannaan ja Anttiin verrattuna täysipäinen talouspoliitikko, onnea ja menestystä vain ”Täti tiukalle” Brysseliin koko porukalta.

Sähköliittokin on taas ollut poikkeuksellisen rauhallinen, mutta sekin päättyy syksyllä. Viime vaaleissa vallan ottanut epäpyhä demarikommarikokonaisuus joutuu tulevaisuudessa täysillä taistelemaan vanhan nomenklatuurin vastaiskua vastaan ja täysiänkyrällä käyttäytymisellä syksyn sopimusneuvotteluissa uskotaan saavutettavan paras kannatus seuraavissa vaaleissa.

Tässä valtataistelussa ei ole mitään väliä sillä, että suurin osa uuden tekniikan sähkötöistä on siirtynyt tehtäväksi muilla ehdoilla kuin valkoisessa kirjassa, ja että uudet yritykset valtaavat markkinoita yleissitovan urakkapakon ikeen alle pakotetuilta vanhoilta toimijoilta.

Iso Rikaskin kertoi perustaneensa joukon tytäryhtiöitä, joissa näön vuoksi on bulvaani enemmistöomistajana. Kertoi vielä, että rehellisenä suomalaisena ei olisi tähän halunnut lähteä, mutta kun vastapuoli ei tunnusta realiteetteja ja käyttää härskisti voimaa ja olevaa lainsäädäntöä hyväkseen, niin pakko on vastata samalla mitalla.

Elämme mielenkiintoisia aikoja ja taas kerran on lähellä päivä, kun ns. takalistoja tervataan.

Terveisin; Topi