Työmarkkinatalebanit

22.3.2019

Viikonloppu meni kuluttajamessuilla markkinoimassa firman osaamista ja kertomassa, että sähkötyöt ovat luvanvaraista erikoisosaamista vaativia hommia. Alun perin siellä piti olla Pitkätukka, mutta alan mieheltä oli juhannuksena kumi puhjennut vauhdissa ja nykyinen tyttöystävä oli nyt telakalla. Pitkätukka oli siellä seuraa pitämässä ja meikäläinen tuuraamassa sitä messuilla.

Mikäs siellä oli ollessa, tuli tavattua tavarantoimittajia, urakoitsijakollegoita, kuluttajia, entisiä ja uusia asiakkaita, vanhoja morsiamia ja Liitonmies.

Puheeksi tuli paikallinen sopiminen ja sen vaikeus. Yleissitovuuden perusteellahan Tessin soveltamaan pakotetuilla ei siihen juurikaan mahdollisuuksia ole, eikä kohta varmaan muillakaan, kuului sitten mihinkä ”urheiluseuraan” tahansa, valitti viime vuosina melkoisen kasvuloikan tehnyt rakas kilpailija. Väitti, että Tampereen pojat järjestelmällisesti raivaavat tieltä yhteistyökykyiset paikallisen sopimisen hyödyt tunnustavat ja sitä yhteiseksi hyväksi käyttävät luottamusmiehet. Pyrkivät paholaiset korvaamaan ne tulisieluisilla kauko-ohjattavilla Jäsenkirjatalebaneilla.

Kilpailija kertoi loppuvuoden luottamusmiesvaalien heilläkin menneen Tampereen mielestä pipariksi, kun valituksi tuli vanhaa valtaa tukenut, monta vuotta luottamusmiehenä ollut, varmasti työn ja työpaikan tunteva henkilö.

Paikallinen työehto- ja järjestöasiantuntija oli puuttunut vaaleihin väittämällä ehdokasasettelun menneen mönkään, koska kaikille asianomaisen työhönottopaikan Sähköliiton jäsenille ei hänen mukaansa ollut suotu mahdollisuutta osallistua ehdokasasetteluun. Semmoistahan ei naapuriammattiosastokaan voi hyväksyä.

Kysymykseen ketkä asiaomaisen työhönottopaikaan työsuhteessa olevat jäsenet oli syrjäytetty ehdokasasettelussa, työehto- ja järjestöasiamies kieltäytyi vastaamasta, eikä halunnut juurikaan auttaa asian selvittämisessä muutenkaan, vetosi vaan oman liittonsa vaaliohjeisiin ja kieltäytyi ymmärtämästä, että ne eivät ole osa työehtosopimusta ja että työehtosopimus on se normisto, joka määrittelee luottamusmiehen valinnan ja kelpoisuusehdot. Ilmoitti kylmästi vaan, että ehdokasasettelun ja vaalit järjestää nyt ammattiosasto. Ei armoa ”vääräuskoisille”.

Sen verran työehtosopimusta minäkin tunnen, vaikka Liitonmies ja Tiina joskus muuta väittävätkin, että työntekijäjärjestön jäsenillä on oikeus valita työhönottopaikkaan luottamusmies, valittavan luottamusmiehen tulee olla työsuhteessa asianomaiseen työhönottopaikkaan ja lisäksi muutenkin perehtynyt työpaikan olosuhteisiin sen työntekijänä. Naapuriosaston hyväksynnästä siinä ei puhuta mitään.

Abi male spiritus, sanoo Topi, sulkee läppärin ja kääntää kylkeä.

Terveisin; Topi