Uutta bisnestä ja lakon odotusta

27.2.2020

Naapurikylän kaivuriurakoitsija pätkähti konttorille nahkarotsissaan ja puukengissään. Oli saanut idean, että meidän pitäisi alkaa kimpassa tekemään verkkoyhtiölle maakaapelointihommia nyt, kun niitä on tulossa meidänkin pitäjäämme ihan roppatolkulla.

Houkutteli samalla lähtemään Tallinnaan perinteisille Verkostopäiville haistelemaan ilmaa, missä verkonrakennusbisneksessä mennään. Minuahan ei tarvinnut kahta kertaa yllyttää, kun luvassa oli hyvän asiaohjelman lisäksi hyvää seuraa, ruokaa ja juomaa.

Päivillä yksi alan konkari esitteli ihan akateemisen väitöskirjan pohjalta, mistä alan kannattavuusongelmat kiikastavat ja eläköityvä Liitonmies täydensi yksinkertaistetulla historia-analyysillä, mistä on tultu, missä ollaan ja mitä on odotettavissa.

Eihän tuo ala noiden esitysten pohjalta miltään kultakaivokselta vaikuta, mutta eiköhän sielläkin päde vanha totuus, että sutki pärjää aina ja jos pystyy keksimään muista poikkeavaa lisäarvoa asiakkaille, niin pärjää vieläkin paremmin. Loppumatkalla Helsingin satamasta kotikonnuille päätimme jättää ensimmäisen yhteisen tarjouksen. Auki jäi vielä se, kumpi on pää- ja kumpi aliurakoitsija vai tehdäänkö peräti hienolla konsortiomallilla kumppanuuden merkeissä aidolla win-win -periaatteella.

Työehtosopimuskierros on tanakasti käynnissä ja uusia lakonuhkia satelee lähes päivittäin. Kiky hiertää kaikilla aloilla. Monen liiton vaatimukset näyttäisivät siltä, kuin sillä puolella uskottaisiin rahan kasvavan puussa, ja kansantalouden kilpailukyvyllä ei olisi mitään merkitystä.

Meidän oman alamme taistelut ovat vasta käynnistymässä, mutta mitään kovin järkevää tai helppoa ei sieltäkään liene tulossa. Sähköliiton herrat ovat jo harjoitelleet lakkoilua teollisuudessa kuukausitolkulla. Ongelma näyttää sillä puolella olevan se, että sen enempää vastapuoli Teknologiateollisuudessa kuin valtakunnan sovittelijakaan eivät jaksaisi ottaa puhdasta järjestövaltapoliittista räksytystä tosissaan. Itse lakossa olevilla asentajilla ei varmaan ole mitään kiirettä saada ratkaisua aikaan: 200 euroa per päivä on sen verran iso lakkoavustus, että kyllä sillä kelpaa pohjoisessa hiihtää ja pilkkiä ja etelämmässä vetää muuten vaan lonkkaa!

Terveisin; Topi