Väliäkös hällä?

24.10.2019

Tiinan ja Pitkätukan kanssa on pari päivää ihmetelty ja Tiina vähän selvitellytkin tarjousta, jossa meille tarjotaan aliurakointia kevytyrittäjyyden kautta.

Kysäistiin STULin uuden koulutusasiamiehen kanssa kahville poikenneelta liiton porukalta, että mitä se on ja kastuuko kengät, jos näitä kevytyrittäjiä tulee tiukan paikan tullen käytettyä. Koskeeko niitä TESit ja tilaajavastuulait, kenen hommissa ne oikeasti ovat, vai ovatko ne kenenkään? Onko kevytyrittäjä yrittäjä vai palkansaaja ja kuka viime kädessä kantaa toiminnasta vastuun?

Liitonmies sanoi, että hyvä kysymys ja, että kysypä jotain muuta, johon voi antaa järjellisen vastauksen. Kevytyrittäjyyttä mainostetaan ja markkinoidaan melko kyseenalaisin keinoin, Liitonmies sanoi ja jatkoi, että verottajan mielestä ”kevytyrittäjää” pidetään näillä näkymin palkansaajana, mutta työttömyysturvan ja työeläketurvan osalta yrittäjänä.

Luulisi työntekijäliittojen olevan huolissaan. Yhdessä kevytyrittäjäpalvelussa mainitaan, että sähkötöitä ei ole mahdollista laskuttaa ko. palvelun kautta, ellei sitten laskuta yritystä, jolla on sähköurakointilupa, ja annetaan linkki, josta voi tarkastaa laskutettavan yrityksen urakointioikeudet.

Linkki johtaa kylmäalan pätevyysrekisteriin. Hyvin menee. Samalla sivustolla huomautetaan, että jos et laskuta yritystä, sinun tulee olla Tukesin aliurakoitsijarekisterissä toiminnanharjoittajana ja niin edelleen.

Sekavaa on. Selvää on vain se, että ko. toiminnassa pyritään välttämään yritystoimintaan ja työsuhteeseen liittyvät kustannuksia aiheuttavat piirteet ja luovimaan välistä. Ei Liitonmieskään osannut sanoa, että onnistuuko se.

Varoitteli vain, että jos sopimussuhteesta tulee pitkäkestoinen ja jos tosiasiallinen työn johtovalta on tilaajalla, niin kuin pääsääntöisesti yleensä on – vaikka muuta väitetään – ja kun vielä käytettävät työkalut ja materiaalitkin tulevat tilaajalta, käy helposti niin, että ukkotuomarin mielestä kyseessä on työsuhde ja laskutuspalvelu on arvonlisäverollinen bulvaani.

Liitonmiehen mielestä kyseessä on lähinnä jalostettu kirjanpitopalvelu ja Tiinan mielestä vieläpä epäeettinen sellainen, joka yhteiskunnallisesti ei pitkällä aikavälillä ole kestävä. Pitkätukka, jolle on nuoruuden naisseikkailujen jälkiä siivotessa yhteiskunnan tukiverkot tulleet tutuiksi, kantoi vielä huolta siitä, että puutteellisten eläke-, tapaturma-, ym. maksujen kevyehkön hoitamisen takia yhteiskunta saa tulevaisuudessa lehtolapsien sijaan hoidettavaksi entisiä kevytyrittäjiä.

Yhtä kaikki, yhdessä todettiin, että mitä sillä on väliä, kunhan valtio uskoo saavansa omansa.

Cimili simicus sorbus, sanoo

Terveisin; Topi