Häpeäpaalussa

17.6.2019

Niinhän siinä käy, että häpeäpaaluun joutuu, kun lähtee tulevaa julkisesti ennustamaan. Viime kolumnissa veikkailin, ettei Suomi hyvästä alusta huolimatta voita lätkän maailmanmestaruutta, vaan toisin kävi. Joka tapauksessa onnittelut Mörölle ja muille Leijonille. Työelämäänkin tuli sopivasti muistutus, että hyvällä tiimityöllä ja johtamisella pärjää paremmin kuin joukolla isoegoisia huippusuorittajia.

Olimme Tiinan kanssa liiton kesäkokousmatkalla Sveitsin Zürichissä. Kaikella tapaa siisti maa ja kallis: alkoholi oli ainoa löytämämme tuote, joka oli Suomen hinnoissa tai jopa halvempaa. Vierailu älykkään talotekniikan pilotointikeskuksessa, NESTissä, osoitti, että fiksusti tekemällä saa hienoja kokonaisuuksia aikaan, jos vaan rahaa on riittävästi käytössä – ja Sveitsissähän sitä tunnetusti on, sekä rehellistä että pestyä.

Sveitsissä on hyvä lakisääteinen eläke- ja työttömyysturva. Ero Suomeen on se, että tämä turva kustannetaan palkoista perittävillä lakisääteisillä maksuilla. Sen seurauksena Sveitsissä ay-liike ajaa voimakkaasti työttömien aktivointimalleja ja eläkeiän korotusta. Toisin on meillä, jossa ay-liike kerääntyy toreille ja turuille plakaattien kanssa lakkoilemaan, jos hallitus vähänkään erehtyy esittämään tämän suuntaisia toimia. Seurauksena Sveitsissä työttömyysaste on 2 - 3 prosenttia ja palkkojen netto-ostovoima kaikkien verojen ja maksujenkin jälkeen ihan eri sfäärissä kuin Suomessa.

Tässä olisi vinhasti opittavaa meillekin. Aloittava vihervasemmistohallitus tuskin näitä asioita edistämään lähtee. Kokoon saadun hallitusohjelman yleisin sana on ”selvitetään”, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että seuraavan neljän vuoden aikana ei paljon mitään tehdä. Tämä sinänsä on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin että tehtäisiin jotain typerää, mikä lienisi toiseksi todennäköisin vaihtoehto. Näkisipä joskus selkeästi lyhyemmän hallitusohjelman, jossa ei olisi lainkaan sanaa ”pyritään”, vain muutaman kerran sana ”selvitetään” ja sitten selkeästi useammin sana ”tehdään”.

Ruoka ja juomat matkallamme olivat erinomaisia; kiitos mukana olleiden teollisuuden ja tukkujen edustajien. Tiina jo innokkaana odottaa, minne suuntautuu ensi kevään matka. Itse odotan kohteen lisäksi vähintään yhtä kiinnostuneena, millainen liiton toimitusjohtaja meillä on tulevana ”matkanjohtajana”. Videat vitam ja hyvää kesää kaikille – pitäkää hyvää huolta kesäharjoittelijoista ja työssäoppijoista: heissä on on sähköistysalan tulevaisuus.

Terveisin; Topi