Levi hiljeni

4.5.2020

Olimme taas kerran tutussa sähkömiesporukassa Levillä ”murtsikoimassa” ja laskettelemassa. Ikää on porukalle tullut jo sen verran, että kukaan ei enää urheillut laudan kanssa rinteellä ja viimeisetkin urhoolliset olivat vaihtaneet luistelusukset karvapohjiin ”pertsoihin”. Noita jälkimmäisiä on muuten etelän lumettoman talven jälkeen saanut huippuedullisin hinnoin. 

Retkemme loppu osui jokseenkin hissien kiinnimenoon, mistä alkoi Lapin hiljeneminen: sitä ennen ei väki ensin Bar ihkussa ja Hullu poro areenassa ja myöhemmin mökkien hämyssä juurikaan osoittanut kuulleensa hallituksen ohjeita läheisen kanssakäymisen välttämisestä. 

Sököpöydän poliittisessa parlamentissa pohdittiin koronatilannetta Suomessa ja maailmalla yrittäjien näkökulmasta. Toivottiin hallitukselta toimia, joilla raha ohjattaisiin suoraan yrittäjille ja työntekijöille. Pankkien kautta ohjattaessa kun yleensä turhan suuri osa jää välistä kansainvälisille kapitalisteille ja tie pienyrittäjän tilille saattaa osoittautua liian hitaaksi ja kalliiksi. 

Ruotsissa valtio lupasi heti kärkeen maksaa palkkojen sosiaali- ja eläkemaksut tietyn aikaa, kun Suomessa ainakin aluksi tyydyttiin maksujen viivästämiseen. Hallituksen keskeiset puheenjohtajaministerit ovat joutuneet ihan uudenlaisen paineen alle ja hyvinhän nuo ovat pärjänneet. Toisaalta pääsivät kuin koira veräjästä, kun varsinaisia poliittisia uudistuksia – joita eivät saaneet käyntiin ensimmäisiäkään – ei nyt kukaan odota. Kepun ja demarien kannatus kääntyi nousuun aivan kuin presidentti Bushilla Yhdysvalloissa kaksoistornien tuhoutumisen jälkeisinä kuukausina. 

Koronaviruksen seurauksena teekkarien perinteinen vappukin on peruttu, mitä perheemme jälkikasvu pitää yhtenä viruksen pahimpana seurauksena. Otaniemen ja Hervannan hengen, osaamisen ja innovointikyvyn tuntien uskon erilaisen virtuaalisen bilettämisen kehittyvän tämän seurauksena meilläkin aivan uudelle tasolle. 

Toivoa vain sopii, ettei se johda meilläkin siihen Japanissa jo laajalle levinneeseen käytäntöön, että vastakkaista sukupuolta ei tavata fyysisesti lainkaan: tällä kehityksellä ei ainakaan ratkaista laskevan syntyvyyden ongelmaa.

Terveisin; Topi