Oopperaa ja työaikalakia

9.9.2019

Hurautettiin Harrikalla Tiinan kanssa yllätysvierailulle Iso Rikkaan urakoitsijan mökille, vaikka mökki nyt on hiukan vaatimaton ilmaus hehtaarin niemeen rakennetulle kyläkokonaisuudelle pää- ja vierastaloineen ja savu- ym. saunoineen. Siellä oli jo Liitonmies vaimoineen kutsuttuna vieraana.

Ukot olivat lähdössä vaimojen kanssa seuraamaan Gioachino Rossinin iki-ihanaa Sevillan parturi -farssia oopperajuhlille. Kreivi Almavivan ja kiilapoika parturi Figaron naimaseikkailut jäivät kuitenkin tältä erää meiltä miehiltä näkemättä, kun tyttöjen mielestä kyseinen kulttuurinautinto oli enemmän naisten juttu ja neljännen lipun käyttäjäksi ilmoittautui paikalle osunut aikamiestyttö Iso Rikkaan ensimmäisestä avioliitosta.

Perusteluna oli, että eniten kulttuuria ja valkoviiniä – varsinkin korkeatasoista sellaista – kuluttavat keski-ikäiset ja sen ylittäneet naiset. Kellohameet heilahtivat ja me pojat jäätiin mökille, eikä kovinkaan vastentahtoisesti. Saunan lämmitys oli vielä alkutekijöissään, kun pihaan pöräytti vanhalla Ferkulla naapurin leskimies, puolueaktiivi ja itseoppinut korpifilosofi.

Leskimiehen mukanaan tuomia Mustan virran panimon tuotteita maistellessa puhe kääntyi kaikenlaisiin ihmiseloa jarruttaviin, ulkopuolisten tekemiin ja yhä tiukkeneviin säännöksiin. Ajankohtaisista hankkeista keskityimme työn tekemisen ja teettämisen ympärillä pyörivään lainsäädäntöön ja työehtosopimuksiin, joihin pilkuntarkan perehtymisen jälkeen ei ainakaan pienemmältä yrittäjältä jää aikaa itse työn tekemiseen. Tahtomattakin tulee oiottua, eikä aina omasta aloitteesta. Yksinkertaisia ohjeita tarvitaan, että ei tarvitsisi maksaa tolkuttomia oppirahoja.

Liitonmies kertoi, että reilut parikymmentä vuotta voimassa ollut työaikalaki korvataan vuoden vaihteessa uudella, joka tosin on joidenkin mielestä vanhentunut jo voimaan tullessaan. No kaikkea ei voi saada.

Parasta uudessa laissa on työaikapankki ja varsinkin se, että siitä ja sen soveltamisesta ei voi työehtosopimuksilla poiketa, vai voiko? Saivathan liitot sotkettua kikyyn liittyvän työajan jatkamisenkin vaihtuvine soveltamisohjeineen sellaiseen suohon, josta itsekään eivät osaa pois.

Saa nähdä, miten nyt käy. Iso Rikas tivasi Liitonmieheltä, että saavatko työnantajaliitot kunnon ohjeistuksen aikaiseksi, ennen kuin Tampereen poikien luottamusmieskirjeet luovat omat pelinsäännöt tähänkin ja sotkevat meillä nyt lain harmaalla alueella hyvin toimivan systeemin. Ei uskaltanut järjestöjyrä luvata muuta kuin tukevat Jäger-paukut kyytipojaksi. Leskimies sanoi vielä, että acu tetigisti ja tarkoitti sillä kyytipoikia.

Lomareissulla

Terveisin; Topi