Vappu Tampereella

21.5.2015

Vappu vietettiin tällä kertaa Tampereella perinteisessä työväen kaupungissa. Eipä siellä juuri työläisiä kyllä marsseilla näkynyt. Sitä mukaa kun perinteiset raskaan metallin työt ovat vaihtumassa digitaaliajan ohjelmointiin ja muihin palveluihin, ovat myös perinteiset työväen riennot, kuten vappumarssit ja vasemmiston äänestäminen menettäneet suosionsa. Tilalle ovat tulleet Tamppia myyvät teekkarit lakkeineen juovuksissa vappuna ja persut ja vihreät eduskuntaan vähän sen mukaan, miten suhtaudutaan muukalaisiin ja kulttuurieliittiin.

Kävimme kuitenkin kuuntelemassa SAK:n Lylyn vappupuhetta. Kuullun perusteella voi olla, että Sipilän yhteiskuntasopimus on tiukassa, vaikka kyllä nämä SAK:n isot kihot, niin nykyinen kuin edellinenkin, ovat tolkun miehiä, ainakin jos vertaa tähän nykyisin puolueen puheenjohtajana vaikuttavaan kohjoon: saapa nähdä, kauanko jatkavat tukeaan vai joko olisi piankin Pikku-Antin vuoro.

Talotekniikka-alalla isossa päässä kilpailu ei ainakaan helpota jatkossa, kun jenkkisijoittajien rahaston omistama Bravida rantautui tosissaan Suomeen ostamalla Tampereelta kotoisin olevan Peko-konsernin.

Iso Rikas sitä jaksaa aina ihmetellä sijoittajien sitkeää uskoa omaan viisauteensa ja suuruuden ekonomiaan meidän alalla. Ihmettelee sikäli, että viime vuosikymmeninä yksikään sijoittaja ei ole saanut rahojaan pois meidän alalta: poikkeuksena tietenkin, että joskus on löytynyt toinen vielä tyhmempi ja varakkaampi pääomasijoittaja, jolle sitten taas on vuorostaan jäänyt Musta-Pekka käteen.

Tampereelta naapurikaupungin läpi kotiin ajaessa tuli mieleen Helsingin teekkareiden Ävyn yksi vappuvitsi: Mikä onkaan nuohoojan apulaisen nimike – tietenkin Nokialainen!

Topi