Yleishaitallisia järjestöjä

14.3.2016

Olimme tutulla sähkömiesporukalla ajelemassa moottorikelkoilla Levin - Ylläksen maastossa. Lunta oli eri lailla kuin etelässä. Pieniä lumivyöryjä siellä täällä, mutta meidän porukkamme selvisi isommitta haavereitta. Hullu Poro Areenalla kuunneltiin – ja katseltiin – Anna Abreuta: kyllä vaan oli nätti nainen tällaisen vanhemman sähkömiehen silmään ja lauloikin kuin enkeli konsanaan.

Illalla keskustelu kääntyi paikalliseen sopimiseen, jonka lisääminen on ollut yksi Sipilän hallituksen keskeisistä hankkeista. Kovasti olivat kaverit huolissaan, että nyt, kun asia heitettiin jälleen keskusjärjestöjen pöytään, niin koko homma vesittyy taas kerran. Näin kävi myös 90-luvulla, vaikka itse Ihalaisen suulla muuta luvattiin.

Sähköasennusalalla paikallinen sopiminen on kirjattu työehtosopimukseen, mutta käytännön elämässä Sähköliiton ammattiosastoaktiivit sakinhivutuksen uhalla kieltävät luottamusmiehiltä kaikkien tuottavuutta ja kilpailukykyä lisäävien asioiden sopimisen, vaikka ne aidosti lisäisivät todellisten ammattimiesten ansioita.

Ihmeteltiin oikein joukolla, miten tällaiseen tilanteeseen on jouduttu. Sähköalalla toiminnan ja sen kehittämisen kannalta ei voida johtaa työn tekoa, vaan päinvastoin; työehtosopimuksella ohjataan yritysten toimintaa. Eikä vain ohjata, vaan käytännössä estetään uusien innovatiivisten tekniikoiden ja toimintatapojen käyttöönotto.

Tämä kaikki alalla, jolla olisi kaikki mahdollisuudet olla todellinen edelläkävijä rakentamisessa ja laajemminkin suomalaisessa tuotantoelämässä. Kokonaan oma lukunsa on sitten tämä suomalainen räikeä epäoikeudenmukaisuus, että järjestäytyneet toimijat voivat solmia kaikkia muitakin sitovan työehtosopimuksen ja sitten rajata siitä poikkeamisen vain omien jäsentensä oikeudeksi.

Tässä kohtaa ei kyllä varmaan edistystä tule työmarkkinaosapuolten toimesta, vaan tarvittaisiin hallituksen toimia. Pitkätukka, joka oli otettu mukaan syötiksi Hullu Poroon, kuunteli ihmeissään itseään vanhempien puheita.

Hän mietiskeli ääneen kysymystä verovapaista yleishyödyllisistä järjestöistä ja loihe arvelemaan, että Suomessa on näköjään myös verovapaita yleishaitallisia järjestöjä.
 

Terveisin

Topi