Aatetta jaloa ja alhaista mieltä

22.11.2018

Laskeskelin lokakuussa palkkoja ja kaipailin työehtosopimusta, joka kuulemma oli tehty jo keväällä, mutta ei löytynyt mistään, ei edes netistä. Arvelin sen jossain muodossa päivänvalon vielä näkevän, joko kohtapuoliin tai ainakin ennen sopimuskauden loppua.

Vaikka eipä tuo venyminen yhtään ihmetytä, kun sähköisen työväen puheenjohtaja vakavalla naamalla lehdessään kertoo kuuden kuukauden koeajan olevan riittävä. Varmasti riittää, mutta huhujen mukaan venyneessä sähköasentajien sopimuksessa se on yhäti neljä kuukautta - melkoista robottihuumoria? Koeta nyt sitten työväen herrojen metkuja noudattaa, kun sovitut asiat on etsittävä erillisistä tiedotteista, eikä tiedä uskoako harhaanjohtavia lehtikirjoituksia vai liiton miesten toisen käden tietoa.

Sisko oli sahalla töissä ja poliittisen lakon lakkovahdit lähettivät meidän pojat sieltä pois. Taistelevan työväenliikkeen mukaan työt olivat siellä lakossa. Topi kyseli konttorille tulleilta, sahalta pois lähetetyiltä asentajilta, että mihinkäs liittoon niiden mielestä työt kuuluvat, Suomaisen työn liittoonko.

Aikoi siinä kiukuspäissään lähettää ukkoja takaisin hommiin, kunnes asentajat keksivät, että pidetään pari pekkasta, kun ei sahalla kerran ole kiirettä ja tehdään lauantaina sitten kesken jäänyt homma kikynä pois kuljeskelemasta. Meillähän vastakkainasettelun aika on aikaa sitten ohitettu, vaikka Tampereen miehet silloin tällöin yrittävät meillekin joitain erimielisyyksiä ujuttaa.

Kyllä minäkin niin mieleni pahoitin, kun valtakunnan hallitus istui pelisilmänsä päällä ja SAK:n ja SDP:n pyhä allianssi Anderssonin tytön säestämänä puhui puuta heinää köyhän kansan harhauttamiseksi. Valtioneuvos Virolainen jo sanoi aikoinaan, että poliittisen viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Mitähän jos herrat kerrankin kokeilisivat totuutta ja tunnustaisivat, että vallasta tässä kättä väännettiin, kun hyödyllisiä idiootteja lakkoihin yllytettiin.

Henkilökohtaisilla syillä irtisanominen ei ole Suomessa nytkään sen vaikeampaa kuin muuallakaan Euroopassa. Liitonmies naureskeli, kun kertoi, miten moneen työntekijään esityksellä olisi vaikutusta - jos olisi oikeastaan kehenkään - kun asiaa ymmärtämättömät tuomarit erottamisien syitä käräjillä punnitsisivat.

Olisivat vaan antaneet esityksen mennä eduskuntaan, ei se kuitenkaan perustuslakivaliokunnan käsittelyä olisi läpäissyt, niin kuin ei muutkaan asiat nykyisin.

Naisenergiaa sanoi Topi, kun lukaisi tekstini ennen kylille lähtöään.

Niin se siskot on, että meillä kiertää sekä raha että isäntä.

Terveisin Tiina.