Digitalisaatio tulee, oletko valmis?

15.6.2017

Ukkokulta ja Iso Rikas pohdiskelivat työmarkkinasyksyä yleensä ja arvuuttelivat ensi vuoden sähköistysalan työehtosopimuksen sisältöä. Juttelua puolella korvalla kuunnellessa ei hääppöistä kuvaa alan neuvottelukulttuurista saanut. Mieleen tuli väkisin, että yksinkertaiset robotit voisivat korvata asenne edellä menevät neuvottelijat, nythän ne jo tekevät tehtaissa ja tuotantolaitoksissa yksinkertaiset, tylsät ja likaiset työt.

Neuvottelukulttuuri muuttuisi kerralla, jos pöytään saataisiin Ideaparkissa tepasteleva asiakkaita viihdyttävä ja palveleva robotti kaverinaan Keski- Suomessa suonensisäisiä antibiootteja annosteleva robotti. Antibiootit voisi korvata vaikka estrogeenillä, tulisi neuvottelupöytään ainakin empatiaa.

Nykyajan haasteisiin ja näkyvissä olevan tulevaisuuden haasteisiin ei empatia riitä, vaan mukaan olisi otettava kunnon tekoäly. Sellaisen voi lainata vaikka Tieto Oyj:n datakeskeisen yksikön johtoryhmästä, siellä analyyttistä faktoihin perustuvaa ajattelua edustaa Alicia T -robotti, nimestä päätellen feminiini tai ainakin bittiseksuaali.

Robotteja neuvottelupöytään valikoitaessa pitäisi mielessä pitää sama asia kuin ihmisiäkin nimitettäessä. Asenteisiin lukittuneita änkyröitä on viimeiseen asti vältettävä, jotta ei kävisi niin kuin kuntavaalien yhteydessä. Vaalirobotti Valtteri kirjoitteli aikansa kuluksi 750 000 uutisartikkelia. Moiseen pykälätehtailuun ei edes nykyiset neuvottelukunnat pysty.

Kauniiksi lopuksi vielä: Ruotsalainen valtiomies Axel Oxenstierna sanoi jo 1600-luvulla, että ”poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”.

PS. Topi huikkasi, että kohta sitä hallitaan epävarmalla tekoälyllä. Ymmärtämätön ihminen.