Hävittyjen juttujen ykkönen

1.3.2013

Tiinan sisko perheineen poikkesi taukokahveille konttorillemme. Olivat talvilomareissulla autolla ajamassa kohti Rukaa. Lääkäriksi opiskellut siskotyttö tarttui pöydällä lojuneeseen ulkoasunsa uusineeseen Vasama-lehteen ja naureskellen kertoi pikaopiskelevansa sähköistysalan keskeiset asiat. Kaikki paikallaolijat, mukaan lukien kahville poikennut pääluottamusmiehemme, odottivat jännityksellä, mitä tuleman piti.

Siskotytön tuomio oli julma, kun hän kommentoi lehden luottamusmiehiä käsitellyttä osiota. Ei ymmärtänyt laajasti sivistynyt ja paljon töissään maailmaa kiertänyt lääkäri, miten voi noin bresneviläistä, luokkakuntaista ja todellisuudelle vierasta ajattelua vielä esiintyä tämän päivän maailmassa ja Suomessa.

Pääluottamusmies siinä puolusteli, että tämä Vasaman nykyinen ja Tampereen ylimpien satraappien linja on kuitenkin kohtuu siivo verrattuna paikallisosastojen telaketjuaktivistien painostukseen. Kyseistä pääluottamusmiestä kun on uhkailtu, jos ei nyt ihan sakinhivutuksella, niin kaikella muulla, jos omin päin hyväksyy yhtikäs mitään TESin salliman paikallisen sopimisen nimissä.

Meillä jo lähes puolet asentajista onkin Pitkätukan imussa siirtynyt Loimaan kassaan. Ovat sitä mieltä, että Sähköliitto ajaa vain isojen firmojen urakkamiesten asioita ja minkäänmoista koko alan kehittämiseen ja kiinnostavuuteen liittyvää kehitystä ei tapahdu.

En malttanut olla kääntämättä puukkoa hyvän kaverini pääluottamusmiehen haavassa. Sanoin, että yhdessä asiassa Sähköliitto on ylivoimainen ykkönen tässä maassa. Mitataan sitten työtuomioistuimessa tai muussa oikeudessa hävittyjen juttujen lukumäärää absoluuttisesti tai suhteessa jäsenmäärään, niin Sähköliitto on selkeä ykkönen: ja meillä on sentään tilastoissa mukana Timo Rädyn aikainen AKT ja kaikki Antti Rinteen tempaukset!

Käännettiin sitten keskustelu pääluottamusmiehen mieliksi sähköalasta koko valtakunnan asioihin: yleensä on aina helpompaa esittää varmoja näkemyksiä, kun asiat eivät ole enää omalla vastuulla. Ministeri Kyllönen ulkoisti ensin toimintoja Espanjaan ja sitten alkoi vaatia lakiin muutoksia moisen siirtymisen vaikeuttamiseksi.

Näkisi edes kerran jonkun poliitikon esittävän jonkin ehdotuksen siitä, miten voitaisiin edistää työpaikkojen säilymistä Suomessa. Nykyinen malli on se, että kannattavilta yrityksiltä kupataan rahaa joka välissä ja samaa rahaa mätetään kannattamattomien yritysten tai täysin imaginääristen start upien tukemiseen.

Jonkinlainen Perus-Topilainen (älä missään nimessä sekoita perussuomalaiseen) normaalilogiikka sanoo, että yritys, jonka liiketoiminta on kannattavaa, osaa todennäköisesti sijoittaa rahansa viisaammin kuin yritys, joka tekee tappiota.

Siskolikka lähti Kuusamoon, pääluottamusmies KNX-keikalle. Minä jäin konttorille laskemaan paria tarjousta ja Tiina lähti silmää vilkuttaen valmistamaan kynttiläillallista: vielä kotona asuva jälkikasvu lähti siskotytön matkassa Rukalle!

Topi