Herrojen metkuja

29.5.2018

Helatorstainseutu meni Liitonmiehen mökillä laituritalkoissa. Ne on semmoiset talkoot ne, että niistä ei myöhästy kukaan, niin kuin ei Gutsetin savotasta, eikä ahvenen kudustakaan. Liitonmiehen ja minun avuksi pamahti vielä Fergulla paikallinen vanhapoika-leskimies, itseoppinut ajattelija, joka juo kahvinsa Väyrys-mukista, ajaa mersulla, lukee Kansan Uutisia ja pari kertaa vuodessa Sähkömaailmaa, kun siinä on yksikköhintakirjan mainoksessa kupin kyljessä kuva Väyrysestä. Koko lailla valistunut mies.

Laiturihommissa meni vartti, savusaunan lämmityksessä viisi tuntia ja muutama osuuskaupasta hankittu A-olut. Aikaa oli ja auringonpaistetta panna maan asiat kuntoon. Iltalypsyjen erikoismies ihmetteli herrojen hommia. Onko se ylimielisyyttä vai täydellistä sosiaalisen älyn puutetta, kun koko ajan kaivetaan verta nenästä? Puolin ja toisin.

Valtakunnansovittelija siirtyy kesken työehtosopimusneuvottelujen työnantajaliiton leipiin, Yrittäjien toimitusjohtaja syyttää ammattiliittoja virheellisestä jäsenmarkkinoinnista ja lupaa maksaa yksityiseen työttömyyskassaan siirtyvien työttömyysvakuutusmaksut. Kehottaa samalla muitakin tekemään niin, vaikka vasta työeläkemaksuja siirrettiin työnantajilta työntekijöiden maksettavaksi. EK purkaa tammikuun kihlausta, kun punavihreistä kommunisteista ei ole enää vaaraa ja kieltäytyy tekemästä SAK:n kanssa keskitettyjä sopimuksia, vaikka käytännössä kuitenkin vahtii sisältöjä ja korotusprosentteja kuin tiikeribokseri.

Ei ihme, jos Hakaniemessähaudotaan kapinaa. Tässä käy pojat kohta niin, ukko uhos, että Rinne tulee ja polkee soten suohon ja jäädyttää samalla muutkin tarpeelliset uudistukset neljäksi vuodeksi. Kohta on punainen lyhty työväentalon tornissa. Kyllä kansa tietää. Vaan on se meno ollut hulvatonta toisellakin puolella. Harvalla työmarkkinamiehellä siellä on rohkeutta ottaa härkää sarvista ja ryhtyä uudistuksiin, jotka hyvin tietävät tarpeellisiksi. Liekö syynä valtapolitiikka vai annetut katteettomat lupaukset? Vastuuttomia oman edun tavoittelijoita. Neuvottele siinä sitten takaisinottovelvollisuuden lyhentämisestä, työaikapankista, paikallisesta sopimisesta ja muista työllistymistä edistävistä toimenpiteistä.

Missä on työtä, siellä on leipää, Liitonmies naureskeli ja kertoi sovittelijan toisen sovintoesityksen jätettyään jakaneen sen kaikille paikalla olleille. Ensimmäinen sovintoehdotus kun tuli hylätyksi jo ennen kuin muut kuin työntekijäpuolen pääneuvottelija sen näkivät. Järjestövaltahan on aktiivisten diktatuuria. Kylpeä röpsyteltiin, nautittiin kesäillan lämmöstä ja todettiin kansan ansaitsevan sellaiset johtajat kuin se itse on. Everyone should believe in something. I believe I`ll have another beer, sano ukko ja karautti Fergulla haneen. Ei ollut mennyt kansalaisopiston englannin perusteet hukkaan.

Terveisin; Topi