Isoa pienempää harmaata taloutta

5.3.2012

Taistelevan työväenliikkeen ja vapaan lehdistön lehtiä lukiessa harmaaseen talouteen löydetään aina vain kaksi konnaa, yritykset ja valistuneemmissa lehdissä nahkaliivikansa, joka toimintatavoiltaan on lähempänä lakkoilevan työn edunvalvontaa kuin byrokratian rattaissa pyristelevää pienyrittäjää. Prosenttiliikkeitä on niin monenlaisia.

Työmiehen kuutamokeikkailu on sen sijaan vaiettu asia. Sitä pidetään saavutettuna etuna ja ikiaikaisena nautintaoikeutena. Tosin onhan sillä kieltämättä ollut merkittävä rooli pohjoista kansaa asutettaessa, kun merkittävä osa monen torpan rakennustöistä on ollut ”talkootyötä”.

Sosialistien turvottama verokiila puree siihen malliin, että normikansalaisen raskaasti verotetuilla euroilla ei paljon työtä toiselta ostella, varsinkin kun hallitus vuoden alusta leikkasi kotitalousvähennystä.

Harmaan talouden torjunta on nykyään sitä, että yrittäjän niskaan pannaan lisävelvoitteita, kuten käännetty arvonlisävero ostajan statuksen selvitysvelvollisuuksineen. Rahalla, joka siihenkin hommaan on laitettu ja koko ajan laitetaan, olisi Liitonmiehen mukaan saatu aikaan enemmän, jos se olisi käytetty niin kuin rakennusteollisuus ja STUL aikoinaan ehdottivat. Eli tehostettu viranomaisten tarkastustoimintaa työmailla, tehty rakennustoiminnasta luvanvaraista, parannettu työmaiden kulunvalvontaa, laajennettu kuntien ja rakennusliikkeiden ilmoitusvelvollisuutta verottajalle, ottamalla laajasti käyttöön tilaajavastuumenettely, johon Tilaajavastuu.fi antaa oivan mahdollisuuden ja laajentamalla kotitalousvähennystä koskemaan myös uudisrakentamista.

Sanoihan Leninkin aikoinaan, että luottamus hyvä, mutta kontrolli paras. Tosin kulunvalvonnan laajentaminen taas koetaan kyttäyksenä ja sen käyttöönotolla saa kuulemma helposti asiamieheltä osaston kautta terveisiä.

Nyt, kun työmiehet, valtio ja ammattiyhdistysliike on tullut syyllistettyä, niin miten on yrittäjäkollegat, tuntuuko pisto sydämessä, kun kysyn, onko tullut kirjoiteltua käyttöönottotarkastuspöytäkirjoja muiden tekemistä töistä? Sitä, onko tullut järjestettyä asentajille verottomia iltakeikkoja, en viitsi edes kysyä.

Veljiä vartioiden

Topi