SAK:n jäsenet valtataistelussa

20.11.2017

Olimme alueosaston matkalla Belgiassa Euroopan pääkaupungissa Brysselissä. Välillä paistoi ja välillä satoi, olut oli hyvää ja simpukat viinin kanssa niin kuin vain voi olla. Kokeilin myös Ison Rikkaan urakoitsijan yllytyksestä ostereita: ei ollut hääviä evästä tallaisen varttuneemman suomalaisen sähköurakoitsijan suuhun mutta menihän se, kun oli aitoa sampanjaa kyytipojaksi – Ison Rikkaan maksamaa sekin, kuten myös osterit.

Belgiassa ei juurikaan tehdä sähköasennuksia urakalla ja sen kyllä huomasi työn jäljestä. Siististi oli kaapelit sidottu hyllyille ja missään ei mikään repsottanut ja työmaalla kaikki tavarat tiptopjärjestyksessä. Kyselimme paikallisilta kollegoilta, että miten pysyy työ vauhdissa, kun ei ole urakkapiiskaa. Sanoivat, että hyvin pysyy: asentajilla oli kunnon tulospalkkiot ajallaan tapahtuvasta nollavirheluovutuksesta ja vielä lisäbonus työmaan kokonaistuloksesta. Että sillä lailla Hollannin ja Ranskan rajavyöhykkeellä.

Suomessa nähtiin liittokierroksen aluksi SAK:n Sähköliiton ja Teollisuusliiton jäsenten välinen vääntö, jossa Teknologiateollisuus oli Sähköliiton muodollisena vastapuolena. Kyllä tässä tapauksessa taas kerran tuli selväksi, ettei ole Suomen eikä sähköasentajan edulla ja asialla mitään merkitystä, jos ammattiliiton ego ja hegemonia sattuvat toiseen vaakakuppiin. Oli siinä Sähköliiton uusi johto melkoisella nuoralla tanssilla: tältä nuoralta, jos pahasti olisi pudonnut, niin siitä olisi seurannut sellainen hajaannus, että sen kokoon parsimiseen ei olisi riittänyt parikaan valtuustokautta. Onneksi järki voitti tai sitten Tampereella huomasivat, että ei tuuli kivelle mitään mahda.

Rakennusurakoitsijoilta on taas alkanut tulla kyselyitä, joissa sähköurakoitsijalle annettaisiin vain työurakat ja tietenkin vastuu kaikesta suunnittelunohjausta myöten. Meidän firmassamme ei niin huonoa työtilannetta ole eikä tule, että lähtisin tuollaisia tarjoamaan ja ei varmaan lähde kukaan muukaan itseään kunnioittava ja tuloksen tekoa arvostava sähköurakoitsija.

Kollegoiden kanssa keskustellessa tulimme lopputulokseen, että jokin aika takaperin pörssiin listautunut L-alkuinen uskovaisten yhteisö on hyvää vauhtia riistämässä Luja-talolta maan kettumaisimman rakennusurakoitsijan manttelin.

Terveisin; Topi