Tositarina julkisesta hankinnasta

20.8.2013

Kiristeltiin ruuvit, vetäistiin Tiinan kanssa nahkatakit päälle, huivi kaulaan ja pantiin harrikka tulille, suuntana aikuisten rokkijuhlat tai niin kuin Liitonmies kyseistä tapahtumaa kutsuu: adult rock and roll festival.

Oli juhliin suunnannut muitakin aikuismusiikkiviihteestä pitäviä sähkömiehiä, tuttuja vuosien takaa. Huojuvan talon ja Pelle Miljoonan välissä juttu kääntyi työhommiin, urakkakilpailutuksiin ja julkisiin hankintoihin, mistä meillä on jonkin verran kokemuksia – hyviä ja huonoja.

Kollega oli tarjonnut vajaan millin homman ja ollut vajaan kympin halvempi kuin muut. Rakennuttaja oli soittaa rimpauttanut ja ilmoittanut homman olevan heidän. Samalla oli tullut puheeksi muiden tarjoajien  tarjoushinnat. Sen verran iso työ oli kaverillekin ollut, että toista samankokoista, samoihin aikoihin alkavaksi ei tarvittu eikä uskallettu enää yrittääkään hankkia. Sen laskenta sitten keskeytettiin, lähetettiin kiitoskirje ja selittelyt, miksi tällä kertaa ei pystytä tarjousta antamaan.

Ei mennyt kuin pari viikkoa, kun rakennuttaja lähestyi uudestaan ja ilmoitti, että kohteen kaikki urakkatarjoukset oli hylätty kustannusarvion ylittymisen vuoksi. Suunnitelmat hylätään ja kohde lasketetaan kaikilla uudestaan. Reilu peli, kun kaikki ensimmäisellä kierroksella mukana olleet tiesivät tässä vaiheessa toistensa hinnat. Hyvään saumaan sattui, sähkömiestoveri manaili, kun samaan aikaan toisen – tämän työn ”saamisen” takia tarjoamatta jääneen – kohteen tarjousaika umpeutui.

Parin viikon päästä jätettiin uusi tarjous muuttuneista suunnitelmista. Suunnitelmamuutokset olivat enemmän kosmeettisia ja ensimmäisellä kierroksella annetuilla erittelyillä ja osahinnoilla ne olisi normaalin menettelyn mukaan kevyesti selvitelty: varsinkin kun eniten hintaan vaikutti se, että rakennuttaja siirsi osan aiemmin sähköurakkaan kuuluvia toimituksia omaan hankintaansa. Näin hinta saatiin raamiin, rahat riittämään ja hankinta täyttämään tilakeskuksen ”normit”.

Meniköhän  homma  ihan niin, kuin lainlaatija oli lain tavoitteeksi ja tarkoitukseksi kirjoittanut? Lain tavoitteenahan on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden hankintojen tekemistä sekä turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuolisia mahdollisuuksia tarjota tavaroita, palveluita ja rakennusurakointia julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa eikä suinkaan kusettaa kuntalaisia ja urakoitsijoita silmänkääntötempuin, miettii

Topi