Topi: Kepu pettää aina

27.11.2015

Ilmaston muutosta vai mitä, mutta joka tapauksessa Levin maailmancup jouduttiin peruuttamaan lämpimien säiden ja lumen puutteen takia. Sen seurauksena minäkin olin sitten viikonloppua kotona Tiinan seurana.

Oli vaihteeksi ihan mukavaa syödä aamiaista ajan kanssa yhdessä vaimokullan kanssa. Ehti myös lukemaan viikon ja päivän lehdet huolella ja mietiskelemään syvällisemmin päivän polttavia politiikan ja sähköalan kysymyksiä.

”Kepu pettää aina” on tuttu lause jo vuosikymmenten takaa. Se tuli taas todistettua tässä SOTE-alueasiassa.  Kaikki asiantuntijat ja valmistelijat olivat yhtä mieltä siitä, että kustannustehokkain malli olisi viiden alueen malli ja että vielä kahdellatoista alueella saataisiin malli, jolla palvelut voitaisiin tuottaa kohtuullisen hyvin siedettävin kustannuksin.

Se ei loppuväännössä vaakakupissa sitten mitään painanut, kun Kepun piti paaluttaa omat valtapiirinsä maakunnissa. Sipilä on esiintymisessään yrittänyt esiintyä muka tehokkuuden ja yksinkertaistamisen puhemiehenä. Ja kattia kanssa!

Tosin miestä paremmin tuntevat pohjoisen tuttavani ovat jo aiemminkin hymähdelleet hehkutusta Sipilän liikemieskyvyistä. Menestyksessä oli kuulemma sama resepti kuin sillä siivettömällä yhden lajin kärpäsellä, joka onnekseen sattui putoamaan navetan lattialle.

Silmät ymmyrkäisenä ja korvat punaisina olen myös seurannut muutamien sähköurakoitsijoiden juttuja mahdollisesta paikallisen sopimisen lisäämisestä. Poikia kuunnellessa päällimmäinen ajatus on, että huonoon tulokseen merkittävin syy on tämä nykyinen yleissitova TES.

Ajatus jatkuu siihen malliin, että jos paikallisesti pääsisi sopimaan, niin voisi maksaa sen verran vähemmän kuin kilpailijat, että huonostikin johdetun firman saisi kannattavaksi. Muutenkin näiden herrojen suhtautuminen työntekijöihin ja heidän asioihinsa tuo mieleen ennemmin 1920-luvun lapualaiset kuin tämän päivän suomalaiset.

Onneksi moinen joukko on selvänä vähemmistönä. Heitä kuunnellessa sitä jotenkin kuitenkin minäkin ymmärrän, että sähköistysalalle kokonaisuutena ja Sähköliitolle erityisesti ei ole mikään läpihuutojuttu, jos paikallisesta sopimisesta uudelleen säätämällä pahasti horjutetaan nykyistä vallan tasapainoa.


 Terveisin; Topi