Kolmikannat karkaavat

17.3.2017

Tulipahan seurattua MM-hiihtoja niin televisiosta kuin paikan päälläkin. Mikäpä oli poiketessa Lahdessa, kun hiljan omistajaa vaihtanut sinivalkoinen sähköputkitukkuri tarjosi liput, kuljetukset, juomaa ja ruokaa sekä oli vielä hyvää seuraakin.

Mitaleita tuli mukavasti ja toistaiseksi ei vielä mitään laukkuja huoltoasemilla eikä muutakaan dopingsähläystä. Eräs kollega kysyi: kumpi on uskottavampi tarina, Anneli Auerin ikkunasta tullut murhaaja vai Therese Johaugin huulirasva? Oikea vastaus on kuulemma ”Ei kumpikaan”!!!

Meillä firmassa on ollut jo pitkään sellainen työnjako, että tekninen johtaja hoitaa porukan kanssa työmaat, Tiina talouden ja minä kaupankäynnin eli jokainen tekee, mitä parhaiten taitaa. Kaikkinainen kaupankäynti ja etenkin siihen liittyvä oheistoiminta on aina sopinut minulle kuin nenä päähän. Vähän olen välillä ollut huolissani uusien tukkujohtajien linjauksista, että kaikki kaupankäyntikin siirtyisi verkkoon ja sitä kautta häviäisi kaikki mukava tinkiminen, syöminen, juominen ja muu hauskanpito.

Toistaiseksi huoli on ollut turhaa; päinvastoin, ihan viime aikoina on kaikkinainen hinnanmuodostus kehittynyt jopa meikäläisenkin silmissä aina vain omituisemmaksi, ellei suorastaan epäterveeksi. Erilaisia eri tason takahyvitteitä ja kolmikantoja on ollut ja tulee varmaan jatkossakin olemaan, mutta juuri nyt tuntuu siltä, että homma on ainakin väliaikaisesti lähtenyt lapasesta niin tukkureilla kuin valmistajillakin.

Tukkureiden hinnastohinnat ovat aina olleet kaukana todellisuudesta ja alennusprosentit sen kun vain kasvavat. Uutta on se, että perushinnat alennustenkin jälkeen ovat ennätysmäisen kaukana lopullisesta ostohinnasta. Tukkurin projektialennus ja vuosialennus lisättynä vielä toimittajan projektihyvitteellä ja kolmikantahyvitteellä ovat jo sitä luokkaa, että alkuperäisestä listahinnasta on pahimmillaan jäljellä enää 20 prosenttia, kun tavaraa aletaan asentaa ison kohteen seinille ja kattoihin.

Prosenttilasku ei ole koskaan ollut Tiinan vahvimpia puolia ja hän loihe kerran lausumaan asiaa päivitellessäni, että jos hinnat vielä laskevat 20 prosenttia, niin sittenhän tavara onkin jo ilmaista.

Saapa nähdä, koska joku uskaltaa ottaa reippaan askeleen tilanteen korjaamiseksi. Ison Rikkaan mukaan vanhoina hyvinä aikoina tukkujohtajat olisivat kokoontuneet Suomalaisen klubin kabinettiin ja kutsuneet paikalle yksi kerrallaan isoimpien valmistajien edustajat. Tilanteen oikaisu olisi sitten tehty yhdessä yössä. Eihän tähän enää nykyisen kilpailulainsäädännön vallitessa uskalleta lähteä varsinkin, kun miehet eivät samalla tavalle tunne toisiaan munaskuita myöten, kuten ”männä” vuosina oli tapana.

”Ut non videat vitam”, lopetti latinaa koulussa lukenut Iso Rikas arvuuttelumme siitä, kuka ja miten avaa pelin; tällä tasolla ei kuitenkaan alennuspeliä enää kovin pitkään voida jatkaa

Terveisin; Topi